Hopp til innhold

Internasjonal interesse for voldskurs

På Heros mottak på Hå var medier fra hele fjorten land tilstede. Alle ville høre om Heros voldtektsforebyggende kurs som det eneste av sin art i Europa.

Voldtektsforebyggende kurs på Hero

Internasjonal presse var markant tilstede på voldskurset både i dag og i går.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg tror vi tør å ha en mer åpen debatt om denne tematikken i Norge enn i andre land, kanskje er det derfor vi ligger litt foran, sier kursleder Linda Hagen i Hero.

Siden 2009 har Hero drevet kurset «Sammen for sikkerhet». Kurset er for flyktninger og skal hjelpe kursdeltakerne til å forstå norske lover og regler, og ikke minst hvordan man skal oppføre seg. Kursets hovedtema er seksuell vold og voldtekt.

Internasjonal interesse

I den siste tiden har det vært en økning av flyktninger til Europa, og kulturelle forskjeller og konflikter har blitt et aktuelt tema. Derfor har kurset som Hero holder, vakt internasjonal oppmerksomhet, og journalister fra mediehus som CNN, CBS og Reuters ønsker å fortelle verden om tiltaket deres.

Gwladys Fouchë

Gwladys Fouchë var en av mange internasjonale journalister som var til stede på kurset i dag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Særlig etter massevoldtekten i Köhln har europeiske land vært nødt til å ta tak i problemstillingen rundt innvandring og voldtekt. Måten det takles på med dette kurset er interessant, fordi det finnes ikke så mange lignende kurs som vi kjenner til i Europa, sier Gwladys Fouchë som jobber for Reuters nyhetsbyrå.

Naturlig å vise respekt

Mazen Zidan fra Salamih i Syria deltok på kurset i dag. For ham er det å vise respekt for kvinner helt naturlig.

Mazen Zidan

Mazen Zidan forstår at noen trenger kurset, men

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– For meg er dette helt vanlig. Jeg har vokst opp med en mor og søstre som jeg respekterer veldig. Og jeg har gått på skole og universitet hvor både kvinner og menn har omgått hverandre hele tiden, sier han.

Hani Salloum fra Hanah i Syria deltok også på kurset. For ham ga ikke kurset ham noe ny informasjon. Han sier at kulturen han kommer fra og kulturen i Europa ikke er så forskjellig.

– Jeg har lært en del om Europa gjennom film og internett, så jeg vet godt at kvinner kler seg annerledes her enn i Syria. Jeg synes det er bra at man har tydelige lover mot seksuell vold og seksuelle overgrep, sier han.

Likevel forstår han hvorfor det holdes slike kurs.

– For noen kan dette være ny informasjon. Og med alt det som har skjedd i Tyskland så forstår jeg at man ser behov for slike kurs.

Positiv opplevelse

Også Peter Letmark fra Dagens Nyheter mener det er hendelser som den i Köhln og det som skjedde på en festival i Stockholm som gjør at interessen for kurset er så stort.

– Vi kommer nok til å se en større utstrekning av slike kurs i resten av Europa fremover. Jeg vet ikke hvorfor dere ligger så langt foran i denne problematikken, men det er veldig bra, sier Letmark.

Peter Letmark

Peter Letmark fra Dagens nyheter i Sverige tror det vil bli flere kurs som dette i Europa.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han forteller at alle han har snakket med har hatt en positiv opplevelse av kurset.

– Og det virker som at kurset fungerer, alle jeg har snakket med som har deltatt har kun vært positive. Det tror jeg er fordi at det er mer en diskusjon enn et kurs, og på den måten trenger ingen å føle seg utpekt. Man får helt enkelt diskutere gjennom vanskelige spørsmål når det gjelder grensesetting, legger han til.