Fred A. Ingebrigtsen: – Jeg er annerledes, men ikke kriminell

Fra vitneboksen tegner Fred A. Ingebrigtsen et bilde av seg selv som en svært raus person. Både moren og kjærestene fikk biler, og eksen fikk 200.000 kroner i bursdagspresang.

Fred A. Ingebrigtsen og Toril Dale

Fred A. Ingebrigtsen i samtale med sin medforsvarer Toril Dale før han gikk i vitneboksen. Forsvarerne kommer trolig til å bruke Ingebrigtsens gaver og lån til venner, kjente og organisasjoner for å vise at han kun hjalp sine medtiltalte med penger slik at de selv kunne investere i aksjer.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Jeg er Fred Ingebrigtsen. Jeg kommer fra et enkelt hjem i Kvernevik, sa den hovedtiltalte i innsidesaken da han åpnet sine forklaring onsdag.

Mannen som påtalemyndigheten mener har fått og delt innsideinformasjon, lånt ut penger og sørget for at seks andre kjøpte og solgte på enkelte ganger perfekte tidspunkter, tok i dag plass i vitneboksen i Stavanger tingrett.

Richard Saue

Dommer Richard Saue.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Fred A. Ingebrigtsen

Fred A. Ingebrigtsen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Onsdag formiddag ga dommer Richard Saue Ingebrigtsen anledning til å komme med en fri og uavbrutt forklaring.

Kjærestene fikk biler

Med seg i vitneboksen hadde Ingebrigtsen en presentasjon på pc. Fra den viste han retten korte, stikkordpregede setninger og bilder fra livet sitt helt fra han som tenåring jobbet som truckfører tidlig på 80-tallet.

Hans første kjæreste fikk en bil av ham da hun avsluttet videregående med gode karakterer. Bilen står gjemt i en skog like ved huset hennes, og hun finner veien med et garnnøste Ingebrigtsen har lagt ut.

Han asfalterer oppkjørselen til foreldrene. Også moren får etter hvert en bil. Faren får en hagetraktor. Senere får kvinnene i både hans andre og tredje langvarige forhold hver sin bil.

Ga 200.000 til eksen

Når han etter hvert starter Acta på 90-tallet, og pengene virkelig begynner å komme inn, kausjonerer han for lån både for kjente og mindre kjente.

Når den første kjæresten er blitt hans eks en gang på 90-tallet får hun 200.000 i bursdagspresang. Selv om Ingebrigtsen på det tidspunktet hadde funnet en ny kvinne.

– Jeg følte bare jeg måtte, sa Ingebrigtsen om episoden.

Selv mener han at han har gitt bort 100 millioner kroner de siste 20 årene.

Vil skrive bok

– Jeg er annerledes, men ikke kriminell. Målet mitt er å bevise min uskyld, sa Ingebrigtsen.

Birgitte Budal Løvlund

Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ingebrigtsen sa også at han bestemte seg for å skrive bok mens han satt i varetekt i 2008. Det var etter å ha jobbet mye med psykologi at han fant ut at det var opp til ham selv å takle situasjonen han hadde havnet i.

I innledningsforedraget sist uke varslet aktor Birgitte Budal Løvlund at påtalemyndigheten kommer til å legge fram bevis for at Ingebrigtsen har gitt lån til de medtiltalte med kjøp av Acta-aksjer som formål – angivelig på hans ordre.

Forsvaret kommer trolig til å bruke Ingebrigtsens gaver og lån til venner, kjente og organisasjoner, deriblant Randaberg idrettslag, for å vise at han kun hjalp sine medtiltalte med penger slik at de selv kunne investere i aksjer.

NRK.no følger saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.