Hopp til innhold

Influensa-jul i vente

Årets influensasesong er i gang flere steder i landet, og mange kan måtte belage seg på en julefeiring med feber og sykdom, ifølge Folkehelseinstituttet.

Barn med søvnvansker

Både barn og voksne blir i disse dager slått ut av influensa.

Foto: Kallestad Gorm, Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det jeg har hørt fra både fastlegene og legevaktlegene er at stadig flere pasienter med influensalignende sykdommer oppsøker dem, sier Tord Haaland, helsesjef i Stavanger kommune.

Hvert år mellom desember og april går vi inn i det som regnes som høysesong for influensa. Mens fjorårets utbrudd ikke nådde toppen før i slutten av februar, har en i år sett tegn som kan tyde på at dette kommer langt tidligere i år.

Tidlig start

– Vi er i starten av sesongen nå, og det er betydelig tidligere enn det vi har sett de siste årene, sier Haaland.

Ved Folkehelseinstituttet følger de sesonginfluensaen nøye med ukentlige oppdateringer av spredning i hele landet.

Karine Nordstrand, lege ved influensa-avdelingen hos Folkehelseinstituttet, tror tallet vil stige i ukene fremover.

– Om vi ser på virustallene, så ser vi en helt tydelig stigning nå, og vi forventer en influensatopp rundt jul eller nyttår, sier hun.

Influensaovervåking

Den blå linja markerer registrerte tilfeller av influensalignende tilfeller så langt i år.

Foto: FHI

– Ta hensyn

Temperaturen i kroppen stiger og musklene verker. Men når skal man egentlig kaste inn håndkleet og droppe skole eller jobb?

– Det er en sykdom som preger en hardt så lenge det står i. Hvis en føler seg syk eller får feber raskt, bør en ta hensyn til dette, sier Haaland.

På landsbasis blir nærmere 1,5 millioner mennesker anbefalt å vaksinere seg mot influensa hvert år. Dette er mennesker som står i risiko for å få alvorlige komplikasjoner som følge av influensaen.