Hopp til innhold

Mener gaming-teknologi vil revolusjonere klesbransjen

ARNA, BERGEN (NRK): Slitesterke klær skreddersydd på dine mål, uten avfall og overproduksjon. Det kan bli framtidens klesindustri, tror norsk klesfabrikkeier.

Gerda Sørhus

Gerda Sørhus Fuglerud poserer stolt med klesfabrikken Oleana i bakgrunnen.

Foto: Javier Auris / NRK

Det durer i strikkemaskinene i klesfabrikken Oleana. Fabrikkeier Gerda Sørhus Fuglerud guider oss gjennom familiebedriften som hun driver som andre generasjon.

Blant de tradisjonelle strikkemaskinene står det en som skiller seg ut. En såkalt «wholegarment-maskin» som 3D-strikker klær. Sammen med et avansert dataprogram som stammer fra gaming- og designteknologi, blir den et nyttig verktøy for framtiden, mener fabrikkeieren.

Et av designprogrammene klesbransjen nå har tatt i bruk ble først laget for å designe klærne i Shrek-filmene.

– Den nye teknologien strikker et plagg i sin helhet, uten at du må sy delene sammen i slutten, forklarer Fuglerud.

Gerda Sørhus Fuglerud ved 3D-strikkemaskinen.

Gerda Sørhus Fuglerud med «wholegarment-maskinen» som strikker i 3D.

Foto: Elias Håvardstein / NRK

Til sammenlikning strikker de andre maskinene hennes deler som må sys sammen manuelt. Det er en jobb som krever dyktighet, tid og penger.

Skreddersydde klær

3D-strikk er ikke en nyhet i seg selv, men det er kombinasjonen med designprogrammet som skaper mange flere muligheter for fabrikken.

Designprogrammet Apex 4 shima seiki

Designprogrammet Apex 4 shima seiki, sett fra designerens side.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Dataprogrammet lager en avatar basert på forbrukerens mål. Dermed kan du i teorien prøve klær på nett og se hvordan det vil se ut på din kropp. Men det er nok noen år til. Først må de teste teknologien.

– Du kan fremstille en simulering av plagget. Før du strikker det ut, legger du inn målene du vil ha. Altså skreddersy dine egne plagg, sier hun.

3D-strikket genser

Matilda Nordberg viser en 3D-strikket genser. – Vi har så vidt dyppet tåen i vannet, men det er helt klart framtiden, hun.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Fuglerud mener denne teknologien er en stor fordel for klesindustrien, fordi de slipper å overprodusere varer som må selges billig eller kastes. Og heller produsere etter folks behov.

Hun får støtte fra haugesunderen Gisle Mariani Mardal, som er leder for innovasjon i næringsklyngen Norwegian Fashion Hub.

– Problemet er at klesindustrien skyter med hagle, og sjeldnere og sjeldnere treffer blink når det gjelder sesongbaserte klær designet og produsert lang tid i forkant, sier Mardal.

Kan hente produksjon hjem

Norwegian Fashion Hubs arbeid går ut på å samle miljøene, motebedriftene, utdanningsinstitusjonene, forskningsinstitusjonene og definere behovene deres. De siste årene har de spesielt utforsket nye design-verktøy innenfor 3D.

Gisle Mariani Mardal

Gisle Mariani Mardal, er leder for innovasjon i næringsklyngen Norwegian Fashion Hub.

Foto: Esben Johansen

– Dette har en enorm betydning for miljøet, fordi en vil kunne skape mer treffsikre produkter som kunden vil bruke lenge. Det vil også gi muligheten for å hente tilbake deler av produksjonen vår, fordi den nye automatiserte teknologien like gjerne kan skje her som en annen plass i verden, sier han.

Store kleskjeder har allerede tatt i bruk teknologien. Designprogrammet Clo har blant annet H&M, Hugo Boss, Adidas, Disel, Louis Vuitton og Nike på klientlisten sin.

I Norge satser Varner-gruppen tungt på teknologien, bekrefter Erik Spillum. Varner-gruppen består blant annet av Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann og Volt.

Erik Spillum, Varner-gruppen

Erik Spillum, systemleder i Varner-gruppen.

Foto: privat

En tredel av deres 80 designere har allerede blitt kurset. Teknologien har ikke nådd forbrukeren enda, men det vil den, innen noen år, mener Spillum.

– Det går veldig fort. Jeg vil våge å påstå at forbrukeren vil merke dette om en to-tre års tid, sier han.

– For godt til å være sant?

Min Mote-leder Thea Roll Rakeng synes dette høres spennende ut, og mener tiden er moden for noe som kan redusere produksjonen og bruken av tekstil.

Thea Roll Rakeng, Min Mote-leder

Min Mote-leder Thea Roll Rakeng.

Foto: Privat

– Plagg av god kvalitet som sitter godt på kroppen, beholder man lenger i skapet. Det vil forhåpentligvis være med å redusere overforbruket til folk, sier Rakeng.

Men hun er redd for at det kan få motsatt effekt om skreddersydde klær blir tilgjengelig i store motehus som allerede er kjent for å være billige.

Motebransjen har en tendens til å rope høyt uten at det skjer så mye, mener hun.

– Jeg personlig blir overrasket om dette skjer i løpet av to år. Jeg tror det ikke før jeg får se det. Jeg synes nesten det høres for godt ut til å være sant. Samtidig er det lurt å ta drastiske grep i motebransjen akkurat nå, sier Min Mote-lederen.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg