Hopp til innhold

Mener gaming-teknologi vil revolusjonere klesbransjen

ARNA, BERGEN (NRK): Slitesterke klær skreddersydd på dine mål, uten avfall og overproduksjon. Det kan bli framtidens klesindustri, tror norsk klesfabrikkeier.

Gerda Sørhus

Gerda Sørhus Fuglerud poserer stolt med klesfabrikken Oleana i bakgrunnen.

Foto: Javier Auris / NRK

Det durer i strikkemaskinene i klesfabrikken Oleana. Fabrikkeier Gerda Sørhus Fuglerud guider oss gjennom familiebedriften som hun driver som andre generasjon.

Blant de tradisjonelle strikkemaskinene står det en som skiller seg ut. En såkalt «wholegarment-maskin» som 3D-strikker klær. Sammen med et avansert dataprogram som stammer fra gaming- og designteknologi, blir den et nyttig verktøy for framtiden, mener fabrikkeieren.

Et av designprogrammene klesbransjen nå har tatt i bruk ble først laget for å designe klærne i Shrek-filmene.

– Den nye teknologien strikker et plagg i sin helhet, uten at du må sy delene sammen i slutten, forklarer Fuglerud.

Gerda Sørhus Fuglerud ved 3D-strikkemaskinen.

Gerda Sørhus Fuglerud med «wholegarment-maskinen» som strikker i 3D.

Foto: Elias Håvardstein / NRK

Til sammenlikning strikker de andre maskinene hennes deler som må sys sammen manuelt. Det er en jobb som krever dyktighet, tid og penger.

Skreddersydde klær

3D-strikk er ikke en nyhet i seg selv, men det er kombinasjonen med designprogrammet som skaper mange flere muligheter for fabrikken.

Designprogrammet Apex 4 shima seiki

Designprogrammet Apex 4 shima seiki, sett fra designerens side.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Dataprogrammet lager en avatar basert på forbrukerens mål. Dermed kan du i teorien prøve klær på nett og se hvordan det vil se ut på din kropp. Men det er nok noen år til. Først må de teste teknologien.

– Du kan fremstille en simulering av plagget. Før du strikker det ut, legger du inn målene du vil ha. Altså skreddersy dine egne plagg, sier hun.

3D-strikket genser

Matilda Nordberg viser en 3D-strikket genser. – Vi har så vidt dyppet tåen i vannet, men det er helt klart framtiden, hun.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Fuglerud mener denne teknologien er en stor fordel for klesindustrien, fordi de slipper å overprodusere varer som må selges billig eller kastes. Og heller produsere etter folks behov.

Hun får støtte fra haugesunderen Gisle Mariani Mardal, som er leder for innovasjon i næringsklyngen Norwegian Fashion Hub.

– Problemet er at klesindustrien skyter med hagle, og sjeldnere og sjeldnere treffer blink når det gjelder sesongbaserte klær designet og produsert lang tid i forkant, sier Mardal.

Kan hente produksjon hjem

Norwegian Fashion Hubs arbeid går ut på å samle miljøene, motebedriftene, utdanningsinstitusjonene, forskningsinstitusjonene og definere behovene deres. De siste årene har de spesielt utforsket nye design-verktøy innenfor 3D.

Gisle Mariani Mardal

Gisle Mariani Mardal, er leder for innovasjon i næringsklyngen Norwegian Fashion Hub.

Foto: Esben Johansen

– Dette har en enorm betydning for miljøet, fordi en vil kunne skape mer treffsikre produkter som kunden vil bruke lenge. Det vil også gi muligheten for å hente tilbake deler av produksjonen vår, fordi den nye automatiserte teknologien like gjerne kan skje her som en annen plass i verden, sier han.

Store kleskjeder har allerede tatt i bruk teknologien. Designprogrammet Clo har blant annet H&M, Hugo Boss, Adidas, Disel, Louis Vuitton og Nike på klientlisten sin.

I Norge satser Varner-gruppen tungt på teknologien, bekrefter Erik Spillum. Varner-gruppen består blant annet av Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann og Volt.

Erik Spillum, Varner-gruppen

Erik Spillum, systemleder i Varner-gruppen.

Foto: privat

En tredel av deres 80 designere har allerede blitt kurset. Teknologien har ikke nådd forbrukeren enda, men det vil den, innen noen år, mener Spillum.

– Det går veldig fort. Jeg vil våge å påstå at forbrukeren vil merke dette om en to-tre års tid, sier han.

– For godt til å være sant?

Min Mote-leder Thea Roll Rakeng synes dette høres spennende ut, og mener tiden er moden for noe som kan redusere produksjonen og bruken av tekstil.

Thea Roll Rakeng, Min Mote-leder

Min Mote-leder Thea Roll Rakeng.

Foto: Privat

– Plagg av god kvalitet som sitter godt på kroppen, beholder man lenger i skapet. Det vil forhåpentligvis være med å redusere overforbruket til folk, sier Rakeng.

Men hun er redd for at det kan få motsatt effekt om skreddersydde klær blir tilgjengelig i store motehus som allerede er kjent for å være billige.

Motebransjen har en tendens til å rope høyt uten at det skjer så mye, mener hun.

– Jeg personlig blir overrasket om dette skjer i løpet av to år. Jeg tror det ikke før jeg får se det. Jeg synes nesten det høres for godt ut til å være sant. Samtidig er det lurt å ta drastiske grep i motebransjen akkurat nå, sier Min Mote-lederen.