Hopp til innhold

Flertallet i Forsand: Vil til Strand

Folkeavstemningen i Forsand kan føre til nye runder om kommunesammenslåing. Et flertall på 56 prosent vil heller til Strand enn til Sandnes.

Rosa hus i Forsand

Det har vært mye dramatikk knytta til kommunesammenslåingen i Forsand. Kommunen, som blant annet er kjent for disse rosa bygningene, skal i utgangspunktet slå seg sammen med Sandnes.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Alt er satt i gang med nye lister, og hele prosessen er timet inn til en sammenslåing med Sandnes i 2020, sier ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Han står på lista til Sandnes Høyre, og har kjempet mot en sammenslåing med Strand kommune.

Men under mandagens folkeavstemning i Forsand sa flertallet på 56 prosent ja til nettopp Strand. 42,7 prosent vil til Sandnes.

Det er tidligere avgjort at Forsand blir en del av Nye Sandnes fra 2020, der turistmagneten Preikestolen skulle bli den nye stoltheten og prege kommunevåpenet.

Men så bestemte Kommunaldepartementet i år at en liten del av Forsand med Preikestolen skal bli en del av Strand kommune. Det var nok til å sette i gang diskusjonen på nytt om hvem Forsand skulle være sammen med.

– Stortinget må bestemme seg fort

Om Forsand skal bli en del av Sandnes eller Strand kommune fortsetter å være det store og ubesvarte spørsmålet i den lille bygda. Det har ikke vært spesielt enkelt å finne et svar, sier journalist Elin Moen Karlsen i avisa Strandbuen.

– Stemningen i kommunestyret representerer stemninga i bygda. Det er ganske delt, sier hun.

Nå blir det opp til Stortinget å avgjøre om de vil ta en ny runde om Forsand.

– Signalene sentralt har vært at omkampenes tid er forbi. Men dette er det Stortingets politikere eller andre overordnede myndigheter som må si noe om, sier Dagestad.

Bjarte Sveinsvoll Dagestad

Bjarte Sveinsvoll Dagestad, ordfører i Forsand.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Kommunestyret skal behandle saken 22. mai. Da må de bestemme seg for om de vil be om en ny runde.

– Den generelle oppfatningen i bygda nå, er at vi trenger ro. Innbyggerne og de ansatte i kommunen har følt denne prosessen på kroppen i så mange år at uansett hva som skjer, så må overordnede myndigheter gi raskt beskjed om hva vi skal gjøre, fortsetter ordføreren.

Stor valgdeltakelse

Mandag 29. april skulle forsandbuen også svare på dette spørsmålet i folkavstemningen: Ønsker de at den vedtatte grensejusteringen der nordsiden av Lysefjorden går til Strand, skal bli omgjort?

54 prosent svarte at de ville gjøre om justeringen, mens 39 prosent ville beholde justeringen slik den er vedtatt.

78 prosent av de stemmeberettigede i Forsand sa sin mening i avstemningen.

– Avisene her er fulle av leserbrev og på sosiale medier er det ulike kampanjer. Det er et stort engasjement, særlig blant dem som ønsker seg til Strand, sier Elin Moen Karlsen.

– Har splitta bygda

Karlsen tror likevel Strand-tilhengerne trenger et overveldende flertall for å kunne endre på det som allerede er vedtatt av Stortinget.

– Fra høyere hold har man vært tydelige på at dette er bestemt, sier hun.

Kommunaldepartementet skriver i en e-post til NRK at de ikke kan kommentere underveis i en folkeavstemning, men viser til tidligere uttalelser fra statsråd Monica Mæland.

Monica Mæland

Kommunalminister Monica Mæland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Mæland har tidligere uttalt til Stavanger Aftenblad at vedtakene om sammenslåing mellom Forsand og Sandnes og grensejusteringen står fast.

Karlsen tror mange i Forsand begynner å bli lei av den pågående striden om kommunesammenslåing.

– Spørsmålet har splitta bygda. Det har ikke bare vært god stemning. Men jeg tror de er klare for å mobilisere nå, fordi det er framtida deres det gjelder.