Hopp til innhold

Preikestolen glapp ut av hendene på Sandnes

Sandnes-ordfører Stanley Wirak raser etter at kommunen tapte nabokrangelen om Preikestolen. – Dette er en del av Stavangers langsiktige plan, sier Ap-ordføreren.

Preikestolen

Det er nå klart at Preikestolen og turiststrømmen den fører med seg, blir del av Strand kommune. Politikere i Sandnes er rasende over å miste det som skulle bli en viktig satsing i kommunen.

Foto: Paul Kleiven / NPK

Grensa mellom kommunene Forsand og Strand blir justert fra 2020. Dette betyr at Rogalands største turistattraksjon, Preikestolen, blir del av Strand.

Preikestolen skulle bli stoltheten til Nye Sandnes kommune, og det var allerede bestemt at den viktige attraksjonen skulle pryde det nye kommunevåpenet. Over 250.000 personer tar turen opp til fjellplatået hvert år, og den er en solid turistmaskin.

Sandnes går sammen med Forsand 1. januar 2020. Akkurat på denne datoen blir turistmagneten nappet ut av kommunen, skriver Aftenbladet.

Stanley Wirak

Sandnes-ordfører Stanley Wirak var svært misfornøyd da beslutningen fra Kommunaldepartementet kom.

Foto: NRK / NRK

– Dette er ikke noe regjeringen har sugd fra eget bryst. Dette er det noen regionale krefter som står bak. Dette er den langsiktige planen til Stavanger om å overta Strand, og det er mange som ser på dette som begynnelse på slutten for regionalt samarbeid, sier Wirak.

Ordføreren ser ingen muligheter til å gjøre om vedtaket fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet som ble klart mandag.

Wirak får støtte av varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp)

– Det er nok slik som ordføreren er inne på. Her det sterke krefter i sving i våre region, som jobber mot Sandnes. Dette er ikke greit.

Pål Morten Borgli

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp)

Foto: Arild Eskeland / NRK

Varaordføreren går også hardt ut mot kommunaldepartementet, og statsråd Monica Mæland.

– Jeg er veldig skuffet. Kommunaldepartementet er en lekegrind for Høyre nå. De styrer departementet helt alene, og det er en situasjon som Kommune-Norge ikke fortjener. Monica Mæland utfører en fiendtlig handling mot Sandnes som by. Det er komplisert å være kommunepolitikere med henne som statsråd, dessverre.

Stusser over kollegaens uttalelser

Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø (H), avviser at hun har involvert seg i saken.

– For Stavanger har denne flyttingen ingen betydning. Det Wirak insinuerer er ikke rett. Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt i hans uttalelser, sier hun.

Christine Sagen Helgø, ordførar Stavanger (H)

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø er overrasket over ordfører-kollegaens uttalelser.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Hva tenker du om din kollegas utsagn?

– Jeg synes det er overraskende at ordføreren i Sandnes skylder på Stavanger i denne saken. Det er ikke rett at Stavanger står bak dette. Du må nesten spør Wirak hva slags belegg han har for å si det han gjør, svarer Sagen Helgø.

Ordføreren påpeker at hun selv ikke har hatt noen rolle i saken.

Nye grenser

– Gladnyhet for oss

Det er kun en liten del av Forsand som nå blir del av Strand kommune. Kun sju prosent av dagens kommune blir berørt.

Dette gjelder blant annet innbyggere i Kolabygda som har hatt folkeavstemning om saken. Flertallet ønsket at bygda, og Preikestolen, skulle bli overført til Strand. Nå har de fått ønsket sitt oppfylt fra øverste hold.

Irene Heng Lauvsnes

Strand-ordfører Iren Heng Lauvsnes er glad for departementets beslutning.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Det er en gladnyhet for oss! Vi får både litt større areal og litt flere innbyggere. Jeg tenker det er et fornuftig vedtak med tanke på hvor området ligger, sier Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

En som også er glad er tidligere Forsand-ordfører, Ole Tom Guse (KrF)

– Halleluja, skriver han på sin Facebook-profil, som kommentar til grensejusteringen.

Han tapte kampen mot sammenslåing av Forsand og Sandnes, selv om det var flertall for sammenslåing med Strand.

– Dette kom som en bombe, men jeg er veldig godt fornøyd på innbyggerne på nordsidens vegne. Det er dette som er naturlig, sier Guse.

– Så nå skal dere satse på reiseliv?

– Jeg tror ikke vår reiselivssatsing endres. Preikestolen flytter seg jo ikke fysisk. Tidligere har stien til Preikestolen ligget litt i Strand og litt i Forsand. Nå blir alt i samme kommune, slik at regulerings- og beredskapsarbeid samles. Det er en hensiktsmessig beslutning, mener Irene Heng Lauvsnes (H).