Hopp til innhold

I 13 år har han leda 17. mai-toget – nå er det slutt

I 13 år har hesten Ruskens Solve ledet 17. mai-toget i Hjelmeland. I år fikk han sparken.

Ingeborg Flaate

Ingeborg Flaate synes det er dumt at hesten hennes, Ruskens Solve, ikke får gå fremst i 17. mai-toget i år. Det har han nemlig gjort siden han var fire år gammel.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– 17. mai handler jo om tradisjon. Han har alltid gått helt fremst i toget, han er jo selve ikonet på 17. mai her. Så av alle dager i året, kunne man vel holdt seg til tradisjonen den dagen, mener hesteeier Ingeborg Flaate.

I 13 år har Ruskens Solve gått fremst i 17. mai-toget i Hjelmeland. Før det igjen gikk Flaate med Solves mor i flere år. Men i år får han ikke være med. 17. mai-komiteen gjør endringer i ruta, noe som blant annet medfører at hesten ikke får fornya oppdraget.

Hesteeieren er for å tenke nytt, men mener at på en slik dag, bør ting være som før. Og hos Ruskens Solve går ikke beslutninga upåakta hen, ifølge eieren.

Har fått massiv støtte

– Ruskens Solve er ganske lei seg. Han har sovet dårlig om nettene. Jeg har prøvd å trøste ham, hevder Flaate.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Etter at det ble klart at Ruskens Solve ikke skal gå fremst i toget på 17. mai, har flere hjelmelandsbuer uttrykt misnøye.

Denne hesten får ikke gå fremst i 17. mai-toget

Slik har det sett ut. Omringet i nasjonalfargene, med Ruskens Solve i midten. Det er det slutt på i år.

Foto: Privat

– Det har mildt sagt tatt helt av. Det begynte med at jeg delte et bilde på Facebook, hvor jeg uttrykte hvor skuffa og lei meg jeg var for at de ikke lenger vil ha med hesten i toget. Bildet ble spredt alle veier. Jeg fikk 200 kommentarer på kort tid, og det ble delt mange ganger, sier Flaate.

Et ikon på nasjonaldagen

Mikal O. Viga

Mikal O. Viga ble redningen da Ruskens Solve ikke fikk gå i 17. mai-tog.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Men da alt så ut til å gå feil vei for Ruskens Solve, blei et uoffisielt tog redninga.

– Vi går fra Askvika og rundt ved Kleppa. Der er det folk som har gått i mange år. De begynner å bli gamle og dårlige til beins, så da det ble en hest ledig, ringte jeg Ingeborg med en gang, sier Mikal O. Viga, deltaker i dette toget.

Telefonen fra Viga ble en gladnyhet for Ruskens Solve.

– Han toppet ørene da han hørte at han skulle til Askvika – da gliste han litt, sier hesteeieren.

– Vil ha mer helhet i dagen

17. mai-komiteen ved leder Brit Dagrun Hetlelid opplyser til NRK at hesten Ruskens Solve og mora i flere år er blitt hyrt inn til å gå fremst i toget, men at komiteen «av ulike grunner ikke ønsker å kjøpe denne tjenesten i år».

– Komiteen har valgt å gjøre noen endringer for å mer helhet i selve dagen, skriver de i ei pressemelding, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.