Hopp til innhold

– Veldig lenge siden Hunnedalsveien var stengt i over ei uke

Det var det milde været som førte til at Hunnedalsveien ikke ble åpnet før i morges, ifølge vegvesenet. Da hadde fylkesvei 45 vært stengt i over ei uke.

Bil fanget av ras på fv 45, Hunnedalsvegen

ÅPEN IGJEN: Hunnedalsveien ble stengt da det gikk et snøras forrige mandag.

Foto: Rita Haugen

– Vi tok den siste vurderingen med geologer på torsdag og fant ut at vi måtte vente til over helgen fordi det var for mildt og usikkert, sier byggeleder Fred Johnny Wikøren i Statens vegvesen.

Mandag 3. mars raste snø ned fra fjellsiden over fylkesvei 54, Hunnedalsveien ved Lortebu/Valevatn. Dagen etter var skredeksperter på plass for å undersøke stedet. De ryddet veien, men konkluderte med at den ikke kunne åpnes.

Kuldegradene sikret fjellsiden

Siden det har vegvesenet vært på stedet daglig for å se an rasfaren på stedet. I dag kom meldingen om at fylkesvei 45 på strekningen Gravassryggen bom – Hunnedalen er åpen igjen.

– Det er kulden vi fikk som gjorde det mulig å åpne veien. Det festet det seg, og nå ser det mye bedre ut. Det kom bortimot 50 mm regn i løpet av fredagen. Det er kuldegrader som hjelper oss og da vi så på prognosene styrte vi mot mandag og tirsdag, sier Wikøren.

Han husker ikke sist Hunnedalsveien var stengt i over ei uke.

– Det er lenge siden. Jeg må nesten se i dagbøkene mine. Det var ei stengning i fjor i tre-fire døgn, men det er noen vintre siden den har vært stengt i over ei uke, sier han.

Vil ha tunnel på strekningen

Natt til mandag uken før gikk det også det ras på strekningen.

Rasvollen ved Hunnevatn ble bygget i 2012. Den er rundt 140 meter lang og vel fire meter høy, men likevel klarte den ikke å stoppe noen av rasene.

– Naturen må vi bare ta til etterretning slik som den er. Hvis en skal få det hundre prosent sikkerhet mot skredfare her, så er det bare ett alternativ. Det er tunnel, sa lensmann og varaordfører i Sirdal Egil Netland til NRK.

Hunnedalsveien stengt av snøras

Mandag i vinterferien stengte også et ras Hunnedalsveien.

Foto: Magnus Stokka / NRK