Hopp til innhold

Her veltet vogntoget – last på over 200 tonn i grøfta

På vei til Kvilldal i Suldal havnet traileren med transformatoren i grøfta. Nå jobber entreprenøren med å rydde opp.

Vogntoget med den over 200 tonn tunge transformatoren veltet i Suldal.

Vogntoget med den over 200 tonn tunge transformatoren veltet i Suldal. Video: Øyvind Kjetilstad

– Det var en transport på vei til Kvilldal kraftverk, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Gunnar Romsaas.

På vei opp fjellet gikk det galt for vogntoget til Statnett. Vogntoget var på vei opp med to såkalte hjulhengere. På hengerne lå det en transformator på om lag 210 tonn. Den ene hjulhengeren veltet og sendte transformatoren ned i grøfta.

– ABB er entreprenør på dette prosjektet og tar seg av undersøkelsene av hvordan dette har skjedd og om transformatoren er skadet, sier Romsaas.

Vogntogvelt

Her ligger vogntoget veltet.

Foto: Øyvind Kjetilstad

Verdens lengste sjøkabel

Transformatoren var på vei til kraftverket som skal være landingspunkt for sjøkabelen som skal sikre kraftforbindelse mellom Norge og England. Prosjektet kalles North Sea-link. Statnett omtaler sjøkabelen som verdens klart lengste sjøkabel.

Selskapet samarbeider med engelske National Grid på prosjektet som skal stå ferdig mellom 2017 og 2020. Kabelen skal ha en kapasitet på 1400 megawatt. Til sammenligning har Kvilldal kraftverk, som er Norges største kraftverk, kapasitet på 1240 megawatt.

Målet med kabelen skal være å sikre Norge stabile kraftleveranser og mindre svingninger i kraftprisene. I dag har prosjektet fått et relativt tungt tilbakeslag.

– Prosjektledelsen i Sverige vil ta dette videre. Vi har ikke fått så mye informasjon fra stedet enda, bortsett fra at politiet og Vegvesenet jobber for å få veien åpnet så fort som mulig, sier informasjonsdirektør i ABB, Helene Gunther Merg.

Statnett vogntogvelt

Den ene hengeren veltet og sendte transformatoren ned i grøfta.

Foto: Øyvind Kjetilstad

– Personbiler kommer forbi

Politiet fulgte transporten sammen med Vegvesenet.

– Men vi er ferdige på stedet nå. Personbiler kommer forbi, men ikke høye biler, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Nikolai Austrheim.

Han bekrefter at politiet har opprettet sak.

– Det var noe som lå på den ene siden av veien, mens noe av vogntoget havnet på den andre. Entreprenøren jobber på stedet for å sikre alt skikkelig. Det kan ta dager før man får fjernet alt. Det er ganske tunge saker det er snakk om, sier Austrheim.