Her senkes «Draken» mot havet

Det første vikingskipet på tusen år ble sjøsatt i Norge i dag. I dag fikk Draken Harald Hårfagre endelig vann under baugen.

Video Her sjøsettes Draken Harald Hårfagre

Det største vikingskipet bygget i moderne tid ble sjøsatt i Haugesund i dag. Foto: Arne Gunnar Olsen.

Drakeskipet Harald Hårfagre er 35 meter langt, åtte meter bredt med et 300 kvadratmeter stort seil av silke, og er modellert etter «Ormen Lange». Skipet skal være klart til sitt første tokt våren 2013.

– Dette er en fantastisk stor dag. For første gang på tusen år er det et vikingskip på plass i Karmsundet, sier prosjektleder Marit Synnøve Vea i Viking Kings til NRK.

– Utrolig og utenkelig

Byggestedet har siden mars 2010 vært en industrihall på Vibrandsøy i Haugesund.

– Det er de beste tradisjonsbåtbyggerne i Norge som har jobbet med dette. De sier at det er helt utrolig og utenkelig at vi har klart å gjenskape et av de store havgående fartøyene i Vikingtiden, sier Vea.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Draken Harald Hårfagre

Her løftes Draken på vei mot havet.

Foto: Viking Kings

Skipet har plass til femti årer, som trenger to mann hver. «Draken» skal seile langs norskekysten før det setter kurs mot Europa og Amerika.

Ny kunnskap om vikingtiden

Skipet skulle egentlig ha blitt sjøsatt i går, men på grunn av sterk vind måtte arrangementet avlyses.

– Det var utrolig gledelig at værgudene var på vår side i dag. Det å sitte i skipet og føle bølgene under meg var fantastisk og rørende. En utrolig opplevelse, sier Vea.

– Dette skipet har tilført vikingsskipsforskningen i Norge massevis av ny kunnskap, legger hun til.

I kveld blir det holdt en høytidelig navnfestingsseremoni i Haugesund. Da blir skipets navn offisielt stadfestet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Rokurs for verdens største vikingskip

Draken Harald Hårfagre trenger et mannskap på 100. Se reportasje fra rokurs i mars.

Som Ormen Lange

Forstudiene til vikingskipet Harald Hårfagre har pågått siden 2008, og i tillegg til testbåtene er det også brukt høyteknologisk datasimulering med supercomputere for å finne fram til den beste utformingen av skipet og seilføringen.

Drakeskipet Harald Hårfagre skal ha de samme egenskapene som Ormen Lange, der havskipets gode seilingsegenskaper blir kombinert med krigsskipets bruk av årer.

Draken Harald Hårfagre blir litt kortere enn Ormen Lange, som trolig var på 41–44 meter langt. Men Harald Hårfagre vil med sine 35 meter bli det største vikingskipet som er bygget i moderne tid.

Målet med skipet er å tilbringe tid på havet for å gjenerobre vikingenes maritime kunnskaper, og spre denne kunnskapen videre, heter det i en pressemelding fra prosjektgruppen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Draken Harald Hårfarge

Draken Harald Hårfagre ble sjøsatt i Haugesund i dag.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

116 drakeskip

Gulatingsloven forteller at det var ca. 116 drakeskip i den norske leidangsflåten. Draken Harald Hårfagre er likevel ikke et vanlig leidangsskip. Det kommer nemlig til å få et drakehode.

Skip med drakehoder var skip som konger og høvdinger benyttet i leidangsflåten. Drakehodet skulle vise hvem som var lederen i flåten og hvor lederen var i et slag.

Drakehodet hadde også en magisk funksjon: Det skulle gi beskyttelse til skip og mannskap – og det skulle skremme fiender.

Vikingskip2

Draken ble vist frem den 16. mai.

Foto: Harald Dale