Her lager de middag av mat som skulle ligget i søppelbøtta

Hvert år kaster vi over 300.000 tonn mat i Norge. Elevene på Karmsund videregående skole puttet noe av dette i grytene.

Kvart år kastar nordmenn 300.000 tonn fullt brukbare matvarer. På Karmøy blei det gitt i dag gode råd til korleis søppelmat kan bli fullt ut etande.

VIDEO: Elevene ved Karmsund videregående lager og spiser denne uken mat som skulle vært kastet. Foto: Thomas Mortveit

Jonas Grøtvedt og Liliana Haaland

Sammen med Liliana Haaland smaker Jonas Grøtvedt på en brun banan. Helt grei, mener han.

Foto: Thomas Mortveit / NRK

Onsdag skal maten til elevene fra Karmsund videregående skole i Haugesund mette mange i Skudehallen i Skudeneshavn.

Det som skiller disse forberedelsene fra det elevene vanligvis lager mat av, er at alt er laget av varer som skulle vært kastet fra butikker i området.

– Tomatsuppe er kjempegodt å lage av tomater som er blitt litt gamle. Vi har laget minestronesuppe, og vaffelrøre av kesam og cottage cheese som er utgått på dato, sier kostholdspedagog Margit Vea.

Vi kaster 51,1 kilo mat i året

Selv om maten skoleelevene bruker, er fra dagligvareforretninger, kan vanlige forbrukere også bidra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tristram Stuart

Tristram Stuart var på besøk hos skoleelevene i Haugesund tirsdag. Her deler han ut mat som skulle vært kastet i Paris tidligere denne måneden.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Søppel blir mat på Karmsund videregående
Foto: Thomas Mortveit / NRK
Søppel blir mat på Karmsund videregående
Foto: Thomas Mortveit / NRK
Søppel blir mat på Karmsund videregående

Alle bildene viser mat som skulle vært kastet. Onsdag blir den servert til publikum i Skudehallen i Skudeneshavn.

Foto: Thomas Mortveit / NRK

Ifølge kampanjen matvett.no er det forbrukere som kaster mest – hver fjerde handlepose, for å være nøyaktig. Det betyr 51,1 kilo mat per person per år.

– Galskap

I forbindelse med prosjektet hadde elevene tirsdag besøk av britiske Tristram Stuart, som også skal delta på arrangementet i Skudeneshavn.

I fjor vant han Sofieprisen for sitt engasjement mot kasting av mat.

Med sitt Feed 5000 har han mettet folk med søppelmat i både London, Dublin og Paris.

– I en verden hvor vi hogger ned skog for å dyrke mat, og folk sulter, er det galskap at vi kaster så mye mat, sier han, som mener vi kan gjøre en forskjell ved å redusere matkastingen.

Det er Framtiden i våre hender Haugalandet, Fairtrade Karmøy, Fairtrade Tysvær og SILK festivalen som står bak onsdagens arrangement.