Mikrobiolog Dan O'Sullivan jobba med forskning på tarmbakterier da han plutselig kom over stoffet bisin.
Det er et slags antibiotikum som finnes naturlig i kroppens tarmsystem, og kan forhindre forråtnelse i kjøtt, egg og melkeprodukter.
- Les:
Tilnærma ubegrensa holdbarhet
– Stoffet virker mye bedre enn noe vi har sett før. Det påvirker ikke næringsstoffene, og vi tilfører ingen kjemikalier, sier O'Sullivan til The Sunday Times.
Bisin angriper bakteriene som får mat til å råtne, og O'Sullivan mener det vil kunne forlenge holdbarheten for mange matprodukter med flere år.
- Les:
Stoffet har mange kjemiske likheter med nisin, et konserveringsmiddel som allerede brukes i ost. Bisin skal ta knekken på E. coli, salmonella og listeria så effektivt at enkelte mat som blir behandla med det i teorien skal kunne ha tilnærma ubegrensa holbarhet.
Dette gjelder ikke frukt og grønnsaker, som gjennomgår en ulik forråtnelsesprosess.
– Bisin beskytter mat mot en lang rekke bakterier som kan spre sykdom, sier O'Sullivan til FoodProductionDaily.
Påvirker det smaken?
Bisin skal være lettfordøyelig, uten giftstoffer, ikke allergifremkallende, og vanskelig for skadelige bakterier å bli motstandsdyktig mot.
Physorg.com lanserer likevel en rekke spørsmål som foreløpig ikke har blitt besvart. Påvirker det smaken? Hvordan skal stoffet brukes i maten? Er det virkelig så trygt som det sies?
- Les:
- Les:
O'Sullivan forsikrer at bisin vil bli gjennomtesta fremover, og spår at det vil ta tre år før vi får tilgang til bisinbehandla matprodukter i butikkhyllene.
– En lang og omstendelig prosess
Cécilie Blom er seniorrådgiver i Mattilsynet, og påpeker et par potensielle haker ved det nye stoffet.
– Hvis dette er et antibiotikum så er man generelt veldig forsiktig med å bruke dette i stor skala på grunn av faren for at bakterier skal bli resistente, sier hun til NRK.
Hun forklarer også at næringsmiddelproduksjon skal foregå så rent at maten i utgangspunktet skal være trygg.
– Det er altså ikke lov å tilsette konserveringsmidler for å maskere dårlig hygiene i produksjonen - tilsetningsstoffer skal ikke være en sovepute for næringsmiddelindustrien.
Blom tror ikke bisin får noen kortere vei til godkjenning selv om det ligner veldig på det allerede godkjente tilsetningsstoffet nisin.
– Å få godkjent et tilsetningsstoff er en lang og meget omstendelig prosess. Det er mulig de kan få en kjapp godkjenning i USA, men i EU/Norge må nok bisin gjennom hele mølla. To stoffer kan være ganske like og likevel ha helt forskjellige egenskaper.
Blom forklarer at stoffet først må testes på dyr, og deretter vurderes av EFSA (EUs vitenskapskomité for mattrygghet) før det eventuelt blir godkjent av EU.
– Det tar nok litt tid før det kommer inn i norsk regelverk, det er uansett snakk om år.