Hopp til innhold

Se video: Her blir Haaland-statuen «stjålet»

Da skulpturen av Erling Braut Haaland, som stod på et tak på Bryne forsvant, var et team fra NRK til stede. – Vi vet ikke hvor den er, sier de.

Her blir statuen av Erling Braut Haaland fjernet

Her blir statuen av Erling Braut Haaland fjernet.

Statuen i tre av Erling Braut Haaland, laget av kunstneren Kjetil Barane, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

Først ble den plassert i en rundkjøring i Bryne sentrum. Av Arvid Mæland, personen den nye NRK-serien «Cowboyen og kongen» handler om.

Det hadde han ikke søkt om, så han fikk raskt pålegg om å fjerne den. Da ble den plassert på et tak på toppen av et firmabygg. Der fikk den stå i noen uker, før Jærbladet onsdag meldte at den hadde forsvunnet.

God torsdag! Karsten og Adelina er på plass. Johannes og Jørgen fra Hvite gutter kommer på besøk!

Forsvinningen ble også omtalt på P3-morgen torsdag. Hør klippet her.

Kunstneren uttalte at han trodde den var stjålet.

Nå sier prosjektleder for den nye dokumentarserien, Otto Voldsund, at NRK var til stede med fotograf da statuen forsvant mandag kveld.

– Vi fikk et tips om at statuen skulle flyttes på. Vår fotograf rykket ut og fikk dokumentert det. Jeg vet ikke hva som har skjedd videre med statuen, sier Voldsund.

Statue av Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland-statuen ble først satt i en rundkjøring på Bryne.

Foto: Eirik Gjesdal

Filmet i forbindelse med TV-serie

Teamet holder på med innspilling av en potensiell sesong 2 av serien, og har over lengre tid fulgt statuen.

I første sesong følger de blant annet arbeidet med en statue av jærbuen og cowboyen Arvid Mæland selv og kretsen rundt ham.

Nå følger de arbeidet med statuen av Haaland. Derfor var de først med da statuen av Haaland ble plassert i rundkjøringen i Bryne sentrum, før de også var med da den forsvant fra taket mandag kveld.

Les også Haaland får ein eigen statue på Jæren

Byste av Erling Braut Haaland i tre står på ein høg stamme. Han har open munn og håret bak. Treet sprekk litt opp, ettersom det har tørka. I forgrunnen ser ein den store statuen kunstnaren jobbar på. Den har eit relativt blankt fjes enno.

– Jeg vet ikke om den har blitt stjålet, men det er ikke rart det blir spekulert i det. Det har vært mye ståhei rundt statuen, sier Voldsund.

Første sesong av «Cowboyen og kongen» har premiere på NRK 15. september, men det er ikke før i en eventuell sesong 2 at vi får se historien om Haaland-statuen.

Voldsund vet ikke hvem som fjernet statuen. Han vet heller ikke hvem som tipset, og kunne heller ikke sagt det om han hadde visst det, på grunn av journalistikkens kildevern.

Otto Voldsund

Otto Voldsund er prosjektleder for dokumentarserien «Cowboyen og kongen».

Foto: Sindre Kirkaas Normann / NRK

Utelukker Arvid Mæland

Eieren av statuen, Tore Sivertsen, sier til Jærbladet at personen som har tatt statuen har ringt ham. Vedkommende skal ha mislikt skulpturen sterkt.

Men heller ikke han aner hvor den var.

– Kan det ha vært Arvid Mæland som har tatt den selv, for å skape PR rundt statuen?

– Jeg har sjekket litt, og det er ikke han. Så det kan jeg utelukke, sier Voldsund.

Mæland etterlyser statuen på Facebook-profilen sin, og skriver der at han ikke har sett den.

Arvid Mæland sit på ei trone, det ligg ein ulv ved sidan av han.

Foto av Arvid Mæland, i forbindelse med den nye dokumentarserien «Cowboyen og kongen» som handler om han og menneskene rundt ham.

Foto: Erik Waage / NRK

Skulpturen av Haaland skal i utgangspunktet auksjoneres bort til inntekt for en innsamling til Haydom-sykehuset i Tanzania.