Hopp til innhold

Raser mot Unilabs etter skjult Romania-avtale

Helse Sør-Øst beskylder røntgengiganten for hemmelighold, avtalebrudd og underbetaling. Nå vurderer også Datatilsynet å se på saken.

Baber Qazi og Terje Rootwelt

Unilabs Norge-direktør refses av Helse Sør-Øst-direktør Terje Rootwelt i et brev i etterkant av NRKs avsløringer.

Foto: Unilabs/Helse Sør-Øst, Montasje: Mari Grafsrønningen/NRK

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at Unilabs ble beskyldt for «sosial dumping». Dette er rettet til «underbetaling». Det er også presisert at Datatilsynet vurderer å se på saken.

Røntgengiganten Unilabs avsluttet i forrige uke samarbeidet med den rumenske klinikken Centrul Medical Transilvania (CMT).

«Dialogen med de regionale helseforetakene» og «usikkerheten denne saken har skapt», ble oppgitt som grunn.

I et brev fra Helse Sør-Øst til Unilabs kommer det imidlertid fram en annen grunn: Helse Sør-Øst ville holde tilbake betaling for røntgentjenester dersom Unilabs ikke avsluttet Romania-avtalen innen 1. mars.

Advarselen ble sendt på bakgrunn av NRKs sak om at Unilabs i skjul sendte titusener av norske røntgenbilder til Romania for gransking. Over 53.000 bilder ble gransket av leger uten norsk autorisasjon.

Unilabs får kraftig kritikk av administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt, i brevet, hvor en rekke konkrete avtalebrudd listes opp.

– Denne påstanden er ikke holdbar

«Helse Sør-Øst RHF krever med dette at bruken av underleverandør i Romania under kontrakten opphører umiddelbart.»

Toppsjef Rootwelt mener Unilabs har brutt kontrakten med Helse Sør-Øst på en rekke punkter, og «har ikke opptrådt som en lojal kontraktsmotpart».

I kontrakten heter det at alle underleverandører skal godkjennes av Helse Sør-Øst. Rootwelt avviser Unilabs' forsøk på i stedet å omtale de rumenske legene som konsulenter.

«Denne påstanden er ikke holdbar. Forbudet mot bruk av underleverandør i kontrakten er eksplisitt, og ikke til å misforstå», skriver Rootwelt.

– Direkte feilaktig informasjon

Helse Sør-Øst reagerer ikke bare på at Unilabs holdt Romania-klinikken skjult mellom 2016 og 2022.

HSØ-direktør Rootwelt mener Unilabs-direktør Baber Qazi har oppgitt «direkte feilaktig informasjon».

Da Helse Sør-Øst stilte Unilabs spørsmål om radiologer i utlandet etter at NRK tok kontakt 8. november, unnlot Qazi å fortelle om klinikken CMT.

Først da Helse Sør-Øst i et brev 1. februar krevde å få all dokumentasjon på bordet, fortalte Unilabs om radiologene i Romania.

Unilabs Sandnes.

– Unilabs har gitt ufullstendig og feilaktig informasjon, sier direktør for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, Ulrich Johannes Spreng til NRK.

Ikke uproblematisk med leger uten godkjenning

Unilabs har overfor NRK hele tiden holdt fast på at bruken av rumenske radiologer uten norsk godkjenning er uproblematisk.

Administrerende direktør Baber Qazi har omtalt jobben som er utført av de uautoriserte legene i Romania for «preliminære granskinger».

Samtlige av de over 53.000 granskingene skal deretter ha blitt re-gransket, beskrevet og signert av to radiologer med norsk autorisasjon.

Helse Sør-Øst-direktør Rootwelt kjøper ikke forklaringen til Unilabs, og mener praksisen er et brudd på avtalen:

«Det fremgår utvetydig av kravspesifikasjonen at alle radiologer skal ha norsk spesialistgodkjenning», skriver Rootwelt.

Centrul Medical Transilvania-medium avstand
Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Direktøren viser til at Unilabs aldri har oppgitt at de ville bruke uautorisert personell som «assistenter».

Helse Sør-Øst mener også at praksisen kan ha vært i strid med helsepersonelloven.

I loven står det at virksomheter som Unilabs kun kan bruke medhjelpere i behandling hvis dette er nødvendig:

«Bruk av medhjelpere etter lov om helsepersonell forutsetter nødvendighet. Det er ingen nødvendighet med dobbel vurdering av bildene slik det er beskrevet utført hos underleverandøren», konstaterer HSØ.

For lav lønn

Klinikken i Romania skriver selv på sosiale medier at de tilbyr «skandinavisk kvalitet til rumenske priser».

HSØ mener Unilabs bryter kontrakten når de bruker helsepersonell som tjener betraktelig dårligere enn de ville gjort i Norge.

«Det kommer nå frem etter gjentatte henvendelser
til Unilabs Norge AS at ansatte hos underleverandør i Romania ikke har
lønnsbetingelser i henhold til kontrakten...»

Røntgenbilder fra en lang rekke Unilabs-avdelinger i Norge ble gransket av leger i Romania.
Illustrasjon: Mari Grafsrønningen

NRK har tidligere skrevet at de to radiologene i Romania med norsk autorisasjon tjener tilsvarende hva de ville fått i Norge.

De lokale rumenske legene og sekretærene tjener markedsmessig lønn i Romania, som tilsvarer omtrent en tredjedel av lønnsnivået i Norge for de spesifikke yrkesgruppene.

Helse Sør-Øst mener lønnsvilkårene til de rumenske radiologene i seg selv er et brudd på avtalen.

«Bestemmelsen viser til gjeldende allmenngjøringsforskrifter eller lands-omfattende tariffavtale, og forbyr dårligere vilkår enn det som følger av disse for alle ansatte, også hos underleverandører. Det følger av en naturlig forståelse av bestemmelsens ordlyd med henvisning til allmenngjøringsforskrifter at det er norske forhold det er snakk om», skriver Helse Sør-Øst.

NRK har bedt Unilabs svare på anklagene fra Helse Sør-Øst, men Unilabs-direktør Baber Qazi nøyer seg med å bekrefte at de har mottatt brevet:

– Vi kan forsikre om at vi tar situasjonen på alvor og vil, som alltid, besvare Helse Sør-Øst direkte, skriver Qazi til NRK.

Datatilsynet vurderer å se på saken

Helse Sør-Øst mener også at radiologene i Romania aldri skulle ha fått tilgang til norske pasientopplysninger – siden underleverandøren ikke var godkjent av helseforetaket.

Datatilsynet sier til NRK at de ikke kjenner saken utover medieomtalen, men at de nå vil vurdere saken.

– Ut fra det som står i artikkelen, er dette en sak det kan være aktuelt for oss å se på, sier fagdirektør Susanne Lie.

Hun mener det er for tidlig å si noe om hvorvidt regelverket er brutt.

Helse Vest stiller seg bak kritikken

Staten betaler for omtrent ni av ti pasienter som kommer til Unilabs. Helse Vest og Helse Nord stiller seg bak kritikken som Helse Sør-Øst retter mot Unilabs.

– Vi er i all hovedsak enig i vurderingene Helse Sør-Øst har gjort, men avtalene hos Helse Vest og Helse Sør-Øst er ikke helt like. Helse Vest vil følge opp de samme problemstillingene med Unilabs i et eget brev og innkalle til et oppfølgingsmøte om dette, sier fagdirektør Bjørn Egil Vikse i Helse Vest til NRK.

Fagdirektør Bjørn Egil Vikse i Helse Vest.

Helse Vest og fagdirektør Bjørn Egil Vikse mener Unilabs har brutt avtalen ved å benytte en rumensk klinikk uten godkjenning.

Foto: Rolv Christian Topdahl

Helse Nords eierdirektør Hilde Rolandsen skriver i en e-post til NRK:

«Helse Nord stiller seg bak at Unilabs i forkant skulle ha informert oss om avtalen med det rumenske selskapet slik at vi kunne sikret oss at spesialistgodkjenning, datasikkerhet, lønn og arbeidsvilkår var i henhold til avtalen med Helse Nord.»