Rettssaken mellom det danske spedisjonsselskapet Holship og Norsk Transportarbeiderforbund gikk i Høyesterett fra 8. til 11. november.
I dag kommer den endelige dommen, som betyr at NTF-organiserte havnearbeidere mister fortrinnsretten ved norske havner.
– Jeg er ikke overrasket og fryktet dette ville komme. Likevel håpet jeg på et annet utfall, sier Inge Vidar Lone, leder i Rogaland Transportarbeiderforening.
Les alle NRKs artikler om havnekonflikten
Tapte i EFTA-domstolen
LO og NTF har krevd at Holship slutter seg til rammeavtalen for losse- og lastearbeidere. Denne gir nemlig fortrinnsrett til NTF-organiserte havnearbeidere, mens Holship ønsker å bruke egne ansatte til dette arbeidet.
Så langt har Holship tapt saken i tingretten og i lagmannsretten, men de fikk medhold da saken var oppe i EFTA-domstolen 19. april. EFTA-domstolen konkluderte med at fortrinnsretten organiserte havnearbeidere har til å losse og laste i norske havner, er i strid med EU-retten.
Dette har også vært et viktig punkt under rettssaken. Spørsmålet er om man skal følge den nåværende EØS-avtalen eller fortrinnsretten nedfelt i Grunnloven siden 1914.
Svaret Høyesterett faller på i dommen vil ha ringvirkninger på alle havner i Norge, som drives etter det samme lovverket som nå har vært bakgrunn for en lang strid.
Gransking av fortrinnsrett
Rammeavtalen for losse- og lastearbeidere har gitt havnearbeidere i Transportarbeiderforbundet fortrinnsrett, på bekostning av uorganiserte og organiserte i andre forbund. En tilsvarende rammeavtale gjelder for de mindre havnene. Spørsmålet har altså vært om disse avtalene har vært i strid med EØS-avtalen, og en gransking ble igangsatt i desember 2013.
- LES OGSÅ