Hopp til innhold

Har tapt mellom en og to millioner

Sandnes kulturhus har tapt mellom en og to millioner kroner på konkursen til produksjonsselskapet Eufemia i høst. Det er derfor slutt på årlige musikaler i Sandnes – nå blir det annethvert år.

Kristoffer Olsen som Cogsworth, Lars Jacobsen som Lumière og Inger Teien som Mrs. Potts

Her fra oppsetningen av «Skjønnheten og Udyret» på Christiania teater i Oslo i høst.

Foto: Rune Alstedt / NRK

– Det har vært ekstremt krevende å få en produksjon som nærmest har havnet i grøfta, til å bli en stor suksess i Sandnes, sier sjef ved Sandnes kulturhus, Anders Netland.

Søndag går siste forestilling av musikalen «Skjønnheten og udyret» i Sandnes kulturhus. Men veien dit har vært tøff. Kulturhuset samarbeidet først med produksjonsselskapet Eufemia om oppsetningen av musikalen, men i november gikk selskapet konkurs.

– Vi gikk inn med en sum i preproduksjonsperioden, men på grunn av konkursen måtte vi blant annet dekke flytte- og prøvekostnader selv. Vi fikk en god del utgifter som skulle vært delt på, sier han.

Disse utgiftene utgjør mellom en og to millioner kroner. Netland lover et endelige tall om et par uker når regnskapet skal legges fram for styret i Sandnes kunst- og kulturhus. På grunn av konkursen blir det røde tall i regnskapet.

Ikke lenger hvert år

Netland kan foreløpig ikke si noe om hvordan kulturhuset skal spare inn pengene, men det han kan si, er at det ikke lenger vil bli satt opp musikaler hvert år.

– Hvert år blir for tøft for oss – vi er tross alt en liten organisasjon, sier Netland.

LES OGSÅ: Fargesprakende og rørende forestilling

Sandnes kommune, som eier kulturhuset, vil bevilge 700.000 kroner til musikal i 2017 og samme sum til musikal i 2019.

11.000 besøkende

Når det gjelder «Skjønnheten og udyret», er Netland fornøyd med at Kulturhuset ser ut til å ende opp med 11.000 besøkende.

– Alt tatt i betraktning, med konkurs og konkurransen fra Disney on Ice, så er jeg veldig fornøyd. Vi går ikke i pluss med prosjektet, men ting så mye svartere ut i november da vi sto midt opp i det, sier han.

Ifølge kulturhussjefen ligger «Skjønnheten og udyret» an til å bli den tredje mest populære musikalen som er satt opp i Sandnes – etter «Les Misérables» og «Annie».

Reiser til London

På tirsdag reiser Netland til London for å sjekke ut noen musikaler som kan være aktuelle for Sandnes i 2017.

– Det blir en velkjent musikal, og så blir det for voksne denne gangen.

Men det blir ikke et samarbeid med et helprivat produksjonsselskap.

– Det blir for risikabelt. Skal vi samarbeide med andre, må det bli med noen med en annen type eierskap, sier Netland.