- Jeg var ferdig med politikken

Tore B. Kallevig bestemte seg for å satse på yrkeskarrieren. Så kom Birkedal-saken. Nå skal flygelederen på rekordtid sørge for stødig Frp-landing under valget i oljebyen. I kveld kan du følge TV-debatten mellom ham og de andre ordførerkandidatene her.

Tore B. Kallevig

I vinter var Tore B. Kallevig ferdig med politikken. Så kom Birkedal-saken. Nå skal flygelederen på rekordtid sørge for trygg Frp-landing i oljebyen.

Foto: Marius Vervik / Frp

Da nyheten om arrestasjonen av Trond Birkedal slo ned i mars, startet spekulasjonene om hvem som skulle overta som Frp sin ordførerkandidat veldig raskt.

Mange pekte på Tore B. Kallevig, og nominasjonsfristen var bare en drøy uke unna.

Les også: Birkedal-siktelse utvides i dag

Les også: Her er den nye ordførarkandidaten til Stavanger Frp

Nå er han utfordreren til de to kvinnelige ordførerkandidatene, Christine Sagen Helgø (H) og Cecilie Bjelland (A). De to er favoritter til å overta etter at den mangeårige «borgermesteren» Leiv Johan Sevland (H) går av.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Valgdebatten 2011 i Stavanger

Valgdebatten 2011 i Stavanger

– Var ferdig med politikk

Da Birkedal trakk seg, var Kallevig alt annet enn klar til å overta som frontfigur for Fremskrittspartiet.

– Vi var lamslått, hele lokallaget. Hele bystyret var meget tydelig preget av det vi hadde fått vite. Men det tok ikke lang før vi måtte innse realitetene, gjør noe med det i forhold til de fristene vi hadde, forteller Kallevig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tore B. Kallevig

Tore B. Kallevig ble i hui og hast utnevnt til Frp sin ordførerkandidat i Stavanger da Trond Birkedal måtte trekke seg på grunn av utuktssaken.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Kallevig takket i november i fjor nei til gjenvalg på Frp-listen i Stavanger. Etter seks år som sjefsflygeleder på Stavanger lufthavn Sola, arbeider han nå for Avinor internasjonalt. Han valgte å satse på yrkeskarrieren framfor politikken.

– Jeg forberedte et liv utenom politikken. Det var umulig å satse videre med så liten forutsigbarhet. Med usikker listeplassering kunne det bli alt fra en 50/60-prosents stiling i politikken til ingenting, sier han.

– Motivert og kapabel

Så ble alt kastet rundt. Han fikk tilbud fra partiet om topplassen på listen til et av de største partiene i Stavanger. Dermed måtte han raskt bestemme seg for om han kunne tenke seg å bli ordfører.

– Det var jo noe av det jeg måtte ta stilling til, om jeg personlig følte meg motivert for og kapabel til å ta på meg en så ansvarsfull og tung stilling. Det konkluderte jeg med at jeg er, ser Kallevig.

Han mener velgerne kan komme til å gjøre ham til ordfører på tross av smellen partiet fikk fra Birkedal-saken.

– Det var jo ikke partiet sin ideologi, eller program og politikk som var skyld i, eller årsak til, noe av det som skjedde, sier Kallevig.

Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø er Høyres ordførerkandiat i Stavanger.

– Frp mistet en fordel

Fremskrittspartiet og Tore B. Kallevig er en slags «dark horse» i kampen om ordførervervet i Stavanger. I likhet med konkurrentene Sagen Helgø og Bjelland er han et relativt ubeskrevet blad for velgerne.

Samfunnsforsker Ketil Knutsen ved Universitetet i Stavanger mener Fremskrittspartiet ga fra seg en fordel da Trond Birkedal forsvant.

Les også: - Stavanger-valget blir mer spennende enn antatt

Les også: Stavangers store holmgang skjer på Hall Toll onsdag

– Frp kunne hatt fordel av å ha en ordførerkandidat som også var med ved sist valg. Dette valget ville på mange måter blitt Birkedal sin eksamen. Nå har de fått en ny kandidat på grunn av en ganske uheldig sak for partiet. Samtidig må vi ikke overvurdere betydningen av dette. Vi ser at ulike skandaler i politikken ikke pleier å få få noen særlig betydning for valgutfallet, sier Knutsen.

– Skal ta styring over økonomien

Budskapet som skal gjøre Kallevig til ordfører i Stavanger er at Frp vil ta styring med det han mener er den skakkjørte økonomien i kommunen.

– Bare i fjor måtte vi låne penger for å betale ut lønn til kommunens ansatte og for å dekke lovpålagte oppgaver. Vi kjøper brød og melk med kredittkort i Stavanger. Dette går feil vei. Frp vil inn i posisjon for å kjøre en mye strammere økonomisk politikk, for å få kontroll og styring over kommunens økonomi, sier Kallevik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilie Bjelland

Arbeiderpartiet satser på Cecilie Bjelland som ordførerkandidat i Stavanger.

Foto: Arbeiderpartiet

– Terroren har styrket AP og Høyre

Samfunnsforskeren mener at det som skjedde 22.juli kan ha styrket de to store i Stavanger, Høyre og AP på bekostning av Frp.

– Nasjonale kriser får oss gjerne til å slutte opp om det etablerte, trygge og stabile. Både Høyre og AP i Stavanger kan ha tjent på det. I Stavanger er det på mange måter den høyre-ledede storkoalisjonen står for det etablerte og trygge. På riksnivå er det AP.

Meningsmålingene viser at Høyre bekrefter sin posisjon i Stavanger, mens AP har en klar fremgang