NRK Meny
Normal

- Stavanger-valget blir mer spennende enn antatt

Lokale eksperter tror at 22. juli har endret politikken.

Illustrasjonsfoto: Per Willy Larsen

Ekspertene tror at 22.juli har endret politikken.

Foto: Illustrasjonsfoto: Per Willy Larsen / NRK

Ordførerduellen og valgresultatet i Stavanger kan bli langt mer spennende enn antatt. Det tror erfarne politiske kommentatorer.

Ekspertene tror at et langt sterkere Arbeiderparti kan føre til andre samarbeidskonstellasjoner i byen, tror ekspertene.

Les også: Ap fortsetter rosetradisjon i valgkampen

Les også: Jens får drahjelp fra sofaen

– Politikken er endret

– Politikken er endret, mulighetene er annerledes enn det så ut for bare tre uker siden

Statsviter Svein Tuastad er i liten tvil. Tragedien på Utøya og nordmenns reaksjoner i etterkant vil sette sitt preg på valgresultatet, selv i et kommunevalg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilie Bjelland - AP

Ekspertene tror terroren har styrket posisjonen til Arbeiderpartiet også i Stavanger. Partiets ordførerkandidat er Cecilie Bjelland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Drøye fire uker før årets kommune- og fylkesvalg får han full støtte også fra politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, Torbjørn Kindingstad.

– Først og fremst fordi at valgdeltakelsen kan bli høyere enn vi ellers hadde forusatt. Særlig hvis ungdommen mobiliserer, tror jeg kanskje du kan få et løft for Arbeiderpartiet som gjør at det ikke var så opplagt likevel, sier Kindingstad.

– 22.juli forandret mye av politikken

For alt annet enn fortsatt Høyre-ordfører og et solid borgerlig flertall var mer eller mindre utenkelig i oljebyen for får uker siden. Tragedien på Utøya har endret bildet.

Det viser de få meningsmålingene som er presentert etter tragedien. Ingenting tyder på at bildet i Rogaland eller Stavanger vil avvike fra resten av landet, til tross for at rogalendingene tradisjonelt stemmer konservativt.

Les også: Siv Jensen starter valgkampen i Sandnes

Les også: – Mange gruer seg voldsomt til å skulle drive med valg

Et langt sterkere Arbeiderparti etter valget vil også få konsekvenser for samarbeid og maktkonstellasjoner lokalt etter valget, tror Tuastad og Kindingstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christine Sagen Helgø

Valget kan bli mer spenende enn antatt for Høyres ordførerkandidat i Stavanger Christine Sagen Helgø, tror ekspertene.

Foto: Nyhetsspiller

– Det som skjedde 22.juli har forandret veldig mye av politikken og tenkningen. Det tror jeg kan få litt utslag når det skal forhandles om posisjoner, sier Aftenblad-redaktøren.

– Ungdom preges av det som skjer

Statsviter Tuastad mener at ungdommen står i en veldig spesiell situasjon.

– De har ikke tenkt gjennom politikk på samme måten som eldre har. Derfor er de i mye større grad preget av det som skjer akkurat i den tiden de går til valg første gangen, sier han.

Venter større valgdeltakelse

I 2007 gjorde Høyre et formidabelt valg i Stavanger og fikk 34,5 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet fikk 21,8 prosent.

Høyre har tradisjonelt gjort det langt bedre ved lokalvalg enn i stortingsvalg i Stavanger, Arbeiderpartiet langt svakere. Samtidig har også valgdeltakelsen vært lang svakere.

Les også: - Vanskelig å spå forhåndsstemmingen

Les også: – Avtalen har vært riktig

Ved årets kommunevalg forventes det at langt flere avgir stemme, ikke minst blant dem som i mindre grad har trukket til valgurnene; unge og innvandrere.

Tror du 22. juli-terroren vil prege valget i Stavanger?