NRK Meny
Normal

Fjord Line får gullkanta låneavtale

Egersundsselskapet Fjord Line får over en milliard kroner i billig lån fra den europeiske investeringsbanken EIB.

Danskebåten Stavangerfjord

Stavangerfjord er en av Fjord Lines LNG-ferjer.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Dette er en anerkjennelse av Fjord Lines satsing på bærekraftig sjøtransport mellom Norge og EU. Vi er stolte av å være det første norske maritime transportselskap som har signert en låneavtale med Den europeiske investeringsbank, sier styreleder i Fjord Line, Peter Frølich.

Lånet skal ha en netto rente på under to prosent, og gis på bakgrunn av at rederiet har investert i de to gassferjene Stavangerfjord og Bergensfjord.

– Lånet gir oss langsiktige finansielle ressurser til en lavere kostnad, og bidrar dermed til økonomisk verdiskaping for Fjord Line, sier Frølich.

Roser miljøaspektet

Fjord Lines to LNG-ferjer seiler mellom Bergen, Stavanger, Langesund og Hirtshals. Ferjene kan hver dag frakte opp til 1500 passasjerer og 600 kjøretøy.

Reduksjonen av CO2-utslipp kan nå så høyt som 23 prosent sammenlignet med bruk av vanlige marine motorer drevet med tung brenselolje.

– EIB støtter utviklingen av bærekraftig europeisk transport. Vi er derfor spesielt tilfreds med denne avtalen med Fjord Line, fordi de nye skipene som går på LNG bidrar sterkt til miljømessig forbedring av selskapets flåte, sier Mihai Tănăsescu, EIB Vice-president med ansvar for utlån i Norge.

Garanti fra den norske stat

Lånet er sikret av den norske stat ved garanti fra GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt).

– Garantiene har bidratt til utvikling av miljøvennlig teknologi i norsk maritime sektor, noe Fjord Line-fergene er et godt eksempel på. Lånet til Fjord Line representerer den første garantiordning inngått mellom GIEK og EIB, og kan bane vei for andre lignende finansieringer innenfor rammen av EIB, sier Øyvind Ajer, assisterende direktør i GIEK.

I 2015 innføres nye og strengere krav til svovelinnhold i drivstoffet for skipsfarten i Nord-Europa. Med LNG-motorene tilfredsstiller Fjord Line disse kravene med god margin.