Hopp til innhold

Gründere kan ha bedre sjanser på bygda

Gründer Geir Erik Anfinsen forsøkte i åtte år å få gjennomslag for ideen sin i stavangerområdet. Til slutt reiste han utenbys og fant lykken på bygda.

Glad gründer

Gründer Geir Eirik Anfinsen og daglig leder for ID lock AS i Moi, Alv Kåre Rasmussen er fornøyd med samarbeidet om de smarte dørlåsene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I 2004 fikk gründer Geir Erik Anfinsen en god idé. Han ville lage smartlås til ytterdører. I åtte år forsøkte han å få gjennomslag for ideen sin hos innovasjonskontorer i Forus og stavangerområdet, uten hell.

– Teknologien var ikke god nok, og prisene i produksjonen var veldig høye, sier Anfinsen.

Geir Arnfinsen

Geir Erik Arnfinsen er glad for at han reiste vekk fra Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fant lykken i Moi

Til sist ga han opp og flyttet Hovsherad. Sammen med kameraten troppet han opp hos Nordan i Moi, for å prøve lykken en gang til. Nordan er mest kjent for å lage vinduer, men på dette tidspunktet hadde de slått seg sammen med Lyse for å finne en moderne løsning for smarte låser på ytterdører.

– Vi hadde ikke den kompetansen vi trengte, og Geir kom da inn på et veldig gunstig tidspunkt, sier Alv Kåre Rasmussen som er daglig leder for ID lock AS i Moi.

Dermed ble det full klaff.

– Han hadde en god idé, og et konsept rundt en elektronisk adgangskontroll som vi synes var interessant, sier Rasmussen.

Nå er produksjonen og leveringen av låsene i full gang, og Anfinsen får bruke verkstedet på Nordan til å leke seg og teste ut nye ideer.

Bygdene gir mere rom

Professor i innovasjonsstudier ved UiS, Rune Dahl Fitjar forteller at det er vanlig at gründere lykkes bedre i bygdene enn i byene.

Rune Dahl Fitjar

Rune Dahl Fitjar, professor i innovasjonsstudier ved UiS sier det finnes flere grunner til at gründere kan lykkes bedre på bygda enn i byen.

Foto: NRK

– For det første kan det være mindre konkurranse om å få kapital eller det å koble seg til en tjeneste, sier han.

– For det andre kan de bruke mer sosiale nettverk på mindre steder, hvis man kjenner noen kan det være lettere å få støtte selv om prosjektene kan være usikre. Og når det gjelder oppstartsbedrifter kan det være mindre sjanse for at noen andre stjeler ideen eller prøver å lure en på et mindre sted, fortsetter Dahl Fitjar.

Nå anbefaler Geir Erik Anfinsen andre gründere å søke til bedrifter utenfor byene.

– De vil nok være mer motivert til å sette seg ned og tenke på mulighetene som kommer til dem, enn bedrifter som har altfor mange selskaper og kunder som kommer på døra hver dag, sier han.