Hopp til innhold

Gründere kan ha bedre sjanser på bygda

Gründer Geir Erik Anfinsen forsøkte i åtte år å få gjennomslag for ideen sin i stavangerområdet. Til slutt reiste han utenbys og fant lykken på bygda.

Glad gründer

Gründer Geir Eirik Anfinsen og daglig leder for ID lock AS i Moi, Alv Kåre Rasmussen er fornøyd med samarbeidet om de smarte dørlåsene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I 2004 fikk gründer Geir Erik Anfinsen en god idé. Han ville lage smartlås til ytterdører. I åtte år forsøkte han å få gjennomslag for ideen sin hos innovasjonskontorer i Forus og stavangerområdet, uten hell.

– Teknologien var ikke god nok, og prisene i produksjonen var veldig høye, sier Anfinsen.

Geir Arnfinsen

Geir Erik Arnfinsen er glad for at han reiste vekk fra Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fant lykken i Moi

Til sist ga han opp og flyttet Hovsherad. Sammen med kameraten troppet han opp hos Nordan i Moi, for å prøve lykken en gang til. Nordan er mest kjent for å lage vinduer, men på dette tidspunktet hadde de slått seg sammen med Lyse for å finne en moderne løsning for smarte låser på ytterdører.

– Vi hadde ikke den kompetansen vi trengte, og Geir kom da inn på et veldig gunstig tidspunkt, sier Alv Kåre Rasmussen som er daglig leder for ID lock AS i Moi.

Dermed ble det full klaff.

– Han hadde en god idé, og et konsept rundt en elektronisk adgangskontroll som vi synes var interessant, sier Rasmussen.

Nå er produksjonen og leveringen av låsene i full gang, og Anfinsen får bruke verkstedet på Nordan til å leke seg og teste ut nye ideer.

Bygdene gir mere rom

Professor i innovasjonsstudier ved UiS, Rune Dahl Fitjar forteller at det er vanlig at gründere lykkes bedre i bygdene enn i byene.

Rune Dahl Fitjar

Rune Dahl Fitjar, professor i innovasjonsstudier ved UiS sier det finnes flere grunner til at gründere kan lykkes bedre på bygda enn i byen.

Foto: NRK

– For det første kan det være mindre konkurranse om å få kapital eller det å koble seg til en tjeneste, sier han.

– For det andre kan de bruke mer sosiale nettverk på mindre steder, hvis man kjenner noen kan det være lettere å få støtte selv om prosjektene kan være usikre. Og når det gjelder oppstartsbedrifter kan det være mindre sjanse for at noen andre stjeler ideen eller prøver å lure en på et mindre sted, fortsetter Dahl Fitjar.

Nå anbefaler Geir Erik Anfinsen andre gründere å søke til bedrifter utenfor byene.

– De vil nok være mer motivert til å sette seg ned og tenke på mulighetene som kommer til dem, enn bedrifter som har altfor mange selskaper og kunder som kommer på døra hver dag, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg