Hopp til innhold

Gründere: – Flinkere til å heie på hverandre

KRAGERØ (NRK): Den yngre generasjonen løfter hverandre opp istedenfor å dra hverandre ned, mener flere gründere. – Det er ekstremt mye positivitet for tida, sier Innovasjon Norge.

Jens Christian Holmen og Kathrine Bakke

MER STØTTE: Telemarksgründerne Jens Christian Holmen og Katrine Bakke opplever mindre misunnelse enn før.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

«Du skal ikke tro du er noe, du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss og du skal ikke tro at du duger til noe.»

Emil Eriksrød

Emil Eriksrød i R8 har gjort kometkarriere. Han opplever lite misunnelse.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Forfatter Aksel Sandemoses tekst «janteloven» har stått sterkt i Norge fra den ble skrevet i 1933, men nå skjer det endringer. Det mener i hvert fall flere etablerte gründere NRK har snakket med.

– Den yngre garde heier på hverandre og ønsker å dra lasset sammen. «Janteloven» regjerer nok fortsatt blant de eldre, mens det har skjedd en stor endring blant oss yngre i næringslivet, sier seriegründer Emil Eriksrød fra Skien.

32-åringens selskaper i R8 Group kontrollerer nå 55.000 kvadratmeter med eiendom i Telemark og Vestfold. De investerte for en halv milliard i 2015.

Før var det lett å avfeie andres drømmer, men nå er vi avhengig av å heie på hverandre.

Jens Christian Holmen

– Ekstremt mye positivitet

Jeanett Sandmo

Jeanett Sandmo i Innovasjon Norge sier det er en tydelig endring mot det positive i gründermiljøene.

Foto: Astrid Waller

Innovasjon Norge bekrefter den positive trenden som gründerne selv opplever.

– Vi er helt enig i at nordmenn nå er flinkere til å heie på hverandre. Jeg tror det handler om den norske dugnadsånden, at vi ønsker å hjelpe hverandre og utnytte hverandres nettverk, sier strategiansvarlig i gründerdivisjonen Jeanett Sandmo.

Hun mener det er flere grunner til at vi er mindre misunnelige på hverandre nå enn for bare få år siden.

– Det er mer fokus på entreprenørskap og innovasjon generelt. Gode rollemodeller har gått foran og vist vei. Det er et klart sunnere gründermiljø nå, og det er ekstremt mye positivitet, sier Sandmo.

Lite misunnelse

Gründerne opplever mindre misunnelse enn før.

– Vi er blitt flinkere til å dra hverandre opp, istedenfor å være konkurrenter. Nå er det viktigere å samarbeide. Vi kan legge «janteloven» død, sier Katrine Bakke (44), som driver en hjelpeorganisasjon på Filippinene, samtidig som hun designer smykker og lager møbler og vesker.

Jens Christian Holmen fra Porsgrunn gjør endelig suksess med bedriften Polarwheels, som designer felger til bilmarkedet. Han har jobbet beinhardt i mange år for å komme dit han er i dag.

– Det er tøft å starte for seg selv, men med knallhard jobbing og mye planlegging så kan det gå bra. Tidligere var det lett å avfeie andres drømmer, men nå føler jeg at vi er avhengig av å heie på hverandre. Spesielt med tanke på nedgangen i oljeindustrien.