NRK Meny
Normal

Ruster seg til forblåst filmpremiere

Her, ut mot havet, skal 1500 få med seg urpremieren på «Skumringslandet» lørdag kveld. Regissør Paul Magnus Lundø bryr seg lite om at det er meldt stiv kuling.

Paul Magnus Lundø

«Skumringslandet»-regissør Paul Magnus Lundø tidligere denne uka, da han inspiserte det gigantiske stillaset som skal holde opp det gigantiske kinolerretet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Paul Magnus Lundø 2

Alt i rute: Regissør Paul Magnus Lundø på plass på premiereområdet dagen før dagen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det kribler i magen, jeg er veldig spent – det er mange faktorer som skal treffe, sier regissør Paul Magnus Lundø.

Han har et poeng. For lørdag kveld strømmer 1500 forventningsfulle til Sogndalstrand amfi for å få med seg urpremieren på Lundøs og hele Sokndals stolthet: filmen «Skumringslandet».

La tversoveren ligge

Alt må klaffe. For denne filmpremieren skjer utendørs, bare et fåtalls meter fra fjæresteinene og Nordsjøen, og det er meldt stiv kuling. I det vi treffer regissøren, er frivillige i ferd med å sette opp det gigantiske lerretet. Det skal stå rett ut mot havet. Hva som vil skje når vinden treffer lørdag kveld, blir som et ekstra spenningsmoment for premieregjestene.

– Det vil vel ikke passe med tversover og ballkjole på premieren i morgen?

– Nei, det vil nok være lurest å kle seg praktisk, sier Lundø.

Regissøren bryr seg lite om værmeldingen, han er smørblid dagen før dagen. Han gleder seg stort til å vise fram det han har laget sammen med «mange gode folk» og «skuespillere i verdensklasse» – og, ikke minst, befolkningen i Sokndal.

– Kunne aldri blitt laget andre steder

– Denne filmen kunne aldri blitt laget andre steder enn i Sokndal, og det har veldig mye med måten folk har stilt opp på – både i gode og vonde tider, sier Lundø.

Det har vært en del vonde tider. I november i 2011 omkom produsent Daniel Henriksbø og fotograf Mats Bjarg da de ble tatt av en kjempebølge ved Stapnes i Eigersund.

– Jeg vil berømme lokalbefolkningen for hvordan de stilte opp da ulykka skjedde, for at de ikke unngikk de vonde følelsene, men støtta oss – de kom for eksempel med vafler, sier Lundø.

Han forteller at sokndølingene tok seg fri fra jobben for å være statister i regnvær. Bønder lånte også villig bort husdyr for at dyra kunne være i filmen.

Kim Bodnia kommer

Men nå, denne helga, er det mest gode tider. Ryktene sier at den danske stjerneskuespilleren Kim Bodnia kommer til premieren og skal overnatte flere netter i Sogndalstrand.

– Ja, han er på vei nå, jeg gleder meg veldig til å se ham igjen, sier Lundø.

Bodnia, Jørgen Langhelle, Sverre Anker Ousdal og hovedrolleinnehaver Leif Nygaard, for å nevne noen. De kan alle oppleves i lørdag kveld i Sogndalstrand amfi. Vi andre må vente til den «vanlige» premieren 10. oktober.