Hopp til innhold

Studenter går fra skolebenken til full stilling

Flere sykepleierstudenter i Stavanger får fast jobb før de er ferdig utdanna. Det er stort behov for dem. Bare i Rogaland trengs det 350 flere sykepleiere.

Trenger flere sykepleiere

Nita Iren Lauvland og Karina Sofie Andersen passer på at pasient Danuta Mandziuch har det bra på kirurgisk avdeling på SUS.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Jeg kjenner at det blir litt deilig å bli ferdig utdannet. Det blir godt å slippe eksamen og alt skolearbeid, og bare jobbe og tjene penger, sier Marthe Drage Berntsen.

Marthe Drage Berntsen

Marthe Drage Berntsen er snart ferdig utdannet som sykepleier, men allerede nå har hun sikret seg full stilling som sykepleier på SUS.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

21-åringen har nettopp levert bacheloroppgaven sin i sykepleie ved Universitetet i Stavanger (UiS), og mangler bare noen ukers praksis før hun kan titulere seg som sykepleier.

Men allerede før vitnemålet står ferdig, har studenten sikret seg fast jobb som sykepleier i hundre prosent stilling ved Stavanger universitetssykehus (SUS).

– Jeg merker at sykepleiere er ettertraktet. Jeg visste at de utlyste flere stillinger fra august der jeg nå jobber hver tredje helg, og tenkte jeg skulle prøve meg, sier Berntsen.

Og dermed var stillingen ved sykehuset i boks for sykepleierstudenten.

Ønsker flere hender

For mens folk mister jobbene sine i oljeindustrien, skriker helsesektoren etter sykepleiere. Ifølge NAVs ferske bedriftsundersøkelse trengs det totalt 350 sykepleiere i Rogaland.

– Jeg bor i kollektiv med ei som studerer petroleumsteknologi på universitetet, og jeg merker at hun stresser litt i forhold til jeg som får jobb så enkelt, sier Berntsen.

På kirurgisk avdeling på SUS har sykepleier Karina Sofie Andersen travle dager. Hun merker at det trengs sykepleiere på sykehuset.

– Dette er generelt en ganske travel sengepost, og i perioder med mangel på sykepleiere merker vi at trykket øker. Vi trenger flere hender, sier Andersen.

Mangler kapasitet

Hvert år tar UiS opp 240 bachelorstudenter i sykepleie.

– UiS har sagt at vi gjerne kan ta opp flere studenter, sier Kari Vevatne, leder ved Institutt for Helsefag på UiS.

Men skal de ta inn enda flere, trengs det penger fra staten. Vevatne peker på behovet for lærere, auditorier og øvelsesrom.

– Dersom vi skal ta opp mange flere studenter, må vi også kunne skape et miljø til dem, og det blir en utfordring. Dersom vi tar inn flere må forholdene legges til rette for det, sier Vevatne.

Flere nyheter fra Rogaland

Beiarelva

Miljødirektoratet med advarsel – laksefisket kan bli stoppet