Hopp til innhold

Frykter omfanget av menneskehandel er mye større

Menn som utsettes for tvangsarbeid utgjør ifølge den frivillige organisasjonen Hope for Justice den største delen av ofre for menneskehandel i verden. De frykter at dette også er tilfelle i Norge.

Menneskehandel

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel har beregnet at 324 personer mottok bistand som mulige ofre for menneskehandel i 2014.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Dersom vi ser en gutt eller en jente som gråter på et kjøpesenter vet de aller fleste av oss hva vi skal gjøre. I tilfeller med menneskehandel er det som om vi har på oss andre briller der vi ikke ser dette desperate mennesket, sier Sondre Høysæter.

Sondre Høysæter er norsk direktør for Hope for Justice

Sondre Høysæter er norsk direktør for Hope for Justice.

Foto: Privat

Han er leder for den frivillige organisasjonen Hope for Justice som jobber for å avdekke og avvikle menneskehandel.

– Vi ser et plagsomt lite barn som lager bråk, eller plagsomme innvandrere som tar jobbene våre eller som ikke kan kodene i det norske samfunnet. Folk som er i veien.

Tror menn topper statistikken

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel har beregnet at 324 personer mottok bistand som mulige ofre for menneskehandel i 2014. Av disse var 72 prosent kvinner. Høysæter sier at det trolig er menn som egentlig topper denne statistikken

– Vi erfarer fra arbeidet vårt i andre land at majoriteten faktisk er menn, og utnyttelsesformen er tvangsarbeid. Dette frykter vi skal være realiteten i Norge også. At vi bare har skrapt overflaten, sier Høysæter.

Monica Velde Viste

Monica Velde Viste er virksomhetsleder ved Krisesenteret i Stavanger.

Foto: Ingvild Lygren/NRK

– Hvorvidt vi bare skraper overflaten syns jeg er litt vanskelig å si, sier virksomhetsleder Monica Velde Viste ved Krisesenteret i Stavanger.

Hun viser utstyrslageret på senteret. Her finnes det aller mest nødvendige av utstyr slik at både kvinner og menn kan klare seg gjennom de første dagene.

Mye prostitusjon

I fjor var 28 menn innom krisesenteret. 1/3 var ofre for menneskehandel. Slik er det ikke ved krisesentre i andre deler av landet.

– Når vi snakker med de andre krisesentrene så har de kun kvinner som har vært i prostitusjon. Når vi snakker om tvangsarbeid så vet ikke de andre hva vi snakker om.

Viste tror den første rettssaken som tok for seg nettopp menn utsatt for tvangsarbeid var en øyeåpner når det gjaldt omfanget av menneskehandel.

– Den første saken i Stavanger var en mann som var utsatt for tvangsarbeid. De hadde nok øvd på at det skulle være en ung nigeriansk dame i prostitusjon. Så ble det snudd helt om, sier Velde.

– For det er ikke slik at det er mer tvangsarbeid i Stavanger sammenliknet med andre steder i Norge?

– Det har jeg ingen tro på. Jeg tror bare det handler om å være villig til å oppdage det og vite hva du skal gjøre med det, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland