Hopp til innhold

Trafficking-offer kjemper for å bli i Norge

Somaliske «Yasmin» ble ødelagt av over 15 år som sexslave i Europa. Nå kjemper hun sitt livs kamp for å få bli i Norge. I dag starter saken i Høyesterett.

Yasmin ble brukt som sexslave i 15 år

Høyesterett skal vurdere om det er et brudd på Den europeiske menneskerettskommisjonen (EMK) å sende den sterkt svekkede kvinnen i 30-årene tilbake til Ungarn, der hun tidligere har fått asyl.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Norges øverste domstol skal ta stilling til om Yasmin er så syk at hun faller inn under unntaksregelen om at svært sårbare mennesker kan få sin asylsøknad behandlet i Norge.

– Dette er et komplekst juridisk spørsmål. Høyesterett skal vurdere om lagmannsretten har gått dypt nok inn i Yasmins sak, sier hennes advokat Terje Einarsen til NTB. Yasmin er ikke kvinnens virkelige navn.

– Når Høyesterett har sluppet en slik sak igjennom, er det fordi retten mener at saken har prinsipielle sider som kan ha betydning for andre saker, understreker han.

Les mer:

Misbrukt

Yasmin har født to barn i fangenskap. Hun vet ikke hva som har skjedd med dem.

Yasmin har født to barn i fangenskap. Hun vet ikke hva som har skjedd med dem.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Yasmin og hennes historie ble kjent gjennom Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn». En kropp full av arr og brennemerker vitner om en brutal fortid.

Etter 15 år som tvangsprostituert kom Yasmin og hennes bakmann til Norge i 2009. Da greide Yasmin å rømme og komme seg til et krisesenter.

Bakmannen ble anmeldt til politiet, men saken ble henlagt. Derfor har Yasmin heller ikke noe formelt krav på beskyttelse i Norge som offer for menneskehandel.

Yasmin er sterkt skadet etter 15 år som sexslave. Traumene gjør at hun besvimer når tanker, lyder eller lukter minner henne om årene som tvangsprostituert.

VIDEO: Yasmin besvimer under intervjuet med NRK Brennpunkt

Avvist

Yasmin tror ikke hun overlever dersom hun sendes ut av Norge

Moren til Yasmin døde da hun var 10 år gammel. En mannlig slektning lovet å hjelpe henne, men i stedet ble hun voldtatt og misbrukt. Senere fraktet han henne til Europa og solgte henne til andre menn.

Foto: Mari Allgot Lie / NRK

I 2010 søkte Yasmin om asyl i Norge, men søknaden ble avvist av UDI og UNE fordi hun allerede hadde fått opphold i Ungarn.

Yasmin og hennes hjelpere tok saken til tingretten, der hun fikk medhold i at søknaden hennes skulle realitetsbehandles. Men staten anket til lagmannsretten, som i fjor høst slo fast at det ikke er et brudd på EMK å sende Yasmin ut av landet.

Ifølge Yasmin var det bakmannen som hentet henne på mottaket i Ungarn og fraktet henne til Skandinavia og Norge.

– En skam

Wenche Hovland

Leder for krisesenteret i Florø, Wenche Hovland har tatt seg av Yasmin siden 2009.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Wenche Hovland reagerer sterkt på at norske myndigheter vil sende ut kvinnen.

– Dette er både ubegripelig og forferdelig. Yasmin er svært syk, både fysisk og psykisk. Skal hun ut av landet, blir det på båre, sier hun til NTB.

Ungarske myndigheter har allerede gjort det klart at de ikke har noe hjelp å tilby Yasmin. Hovland framholder det er stor fare for at Yasmin vil havne tilbake i prostitusjon dersom hun blir sendt tilbake og overlatt til seg selv.

– Hun er i stor fare for å bli innhentet av bakmenn og sexslavehandel i en slik situasjon. Hun kan heller ikke overleve det, så syk som hun er. Slik vi ser det, vil hun dø om hun ikke bli tatt vare på.

– Denne saken er en skam. Norge har forpliktet seg til å bekjempe menneskehandel. Dersom vi mener noe med dette, sender vi ikke en sårbar og hjelpeløs kvinne rett tilbake til prostitusjonsmarkedet, sier Hovland.

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.

VIDEO: Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn»