Hopp til innhold

Fremførte teaterstykke 730 meter over havet

I helgen ble fjelltur og teaterforestilling kombinert da Sigbjørn Obstfelder ble hedret på Nilsebu turisthytte langt inne i Lyseheiene.

I forbindelse med Obstfelder-jubileet ble det holdt teaterforestilling ved Nilsebu turisthytte i Lyseheiene.

Foto: Rune Hetlelid

I år er det 150 år siden Stavanger-dikter Sigbjørn Obstfelder ble født, noe som markeres på ulike måter gjennom hele året.

Sigbjørn Obstfelder

I 1890 flyttet Sigbjørn Obstfelder til Amerika på let etter arbeid. Selv om han ikke hadde fullført ingeniørutdanningen sin fikk han jobb som tegner ved et brobyggingskompani. Kort tid etter flyttet han tilbake til Stavanger, og det var først da han begynte å skrive.

Foto: Gyldendal / NTB scanpix

I helgen fant det som kanskje er den mest omfattende markeringen sted langt inne i fjellheimen i Lyseheiene. Der ble nemlig teateret «Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu» fremført.

Skuespillet arrangeres i et samarbeid mellom Sølvberget og Stavanger Turistforening. At forestillingen ble lagt til fjellet heller enn på en scene i byen, er ikke tilfeldig.

Gikk til Nilsebu i 1899

Utgangspunktet for skuespillet er nemlig en fjelltur Obstfelder og konen la ut på i august 1899.

Turen gikk fra Setesdal, og over fjellet i retning Årdal. Men alt gikk ikke etter planen, og paret kom ut for et forferdelig uvær. De ble senere funnet av en gjeterhund i nærheten av Nilsebu, hvor de fikk overnatte i en jordhytte sammen med sauegjeterne i området.

Og det er nettopp dette møtet mellom Stavanger-dikteren og sauegjeterne som ble vist frem til dem som hadde tatt den tretimers lange fotturen opp til Nilsebu.

Lokale skuespillere

Hovedrollene som Sigbjørn Obstfelder og konen, Ingeborg Weeke, ble spilt av Marko Kanic fra Stavanger og operasanger Berit Mæland fra Klepp. I tillegg var flere amatørskuespillere fra revy- og teatermiljøet i Hjelmeland, Forsand og Strand kommune med på forestillingen.

Obstfelder-teater
Foto: Rune Hetlelid