Hopp til innhold

Feiret Obstfelder med «regn» fra brannvesenet

Det kan føles søkt å ta på regntøy når september stiller med varmerekorder. Det brydde imidlertid ikke 2000 barnehagebarn i Stavanger seg om.

I rollene: 2000 barnehagebarn, Sigbjørn Obstfelder, musikere, kunstnere og «Regn (Impromptu)».

I år er det 150 år siden mannen som blir omtalt som Nordens første modernist, Sigbjørn Obstfelder, blei født i Stavanger. Jubileet har blitt feira på ulike måter året gjennom – og da litteraturfestivalen Kapittel begynte onsdag, var Obstfelder en del av det hele.

På festivalens åpningsdag var 2000 barnehagebarn samla på torget, og verket Lyden av vann med musikere og kunstnere. Det ble en lek med vann fra brannvesenet, lyd og diktet «Regn (Impromptu)» av 150-årsjubilanten Obstfelder.

Obstfelder-teater

Fra stykket «Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu» i august.

Foto: Rune Hetlelid

I august sørga Sølvberget og Stavanger Turistforening for at stykket «Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu» blei framført langt inne i Lyseheiene.

Utgangspunktet var en fjelltur Obstfelder og kona la ut på i august 1899. Turen gikk fra Setesdal, og over fjellet i retning Årdal. Men alt gikk ikke etter planen, og paret kom ut for et forferdelig uvær.

Artisten Atlars har skrive om diktet «Regn» for å hylla den 150 år gamle forfattaren Sigbjørn Obstfelder, og den vakre byen han kom frå.

VIDEO: Se Atlars- Obstfelder-tolkning.

I juli kasta rapperen Atlars seg på Obstfelder-bølgen med sin raptekst «Sol» og framføring av den.

– Jeg tror at om Obstfelder hadde levd i dag, hadde han vært rapper, sa Atlars, eller Lars Tønnesen, til NRK i sommer.

Claes Gill leser ved 100-års jubileet for Sigbjørn Obstfelders fødsel. Han leser blant annet: "Kan speilet tale?", "Venner", fra "En prests dagbok", "Navnløs", "Genre", "Julaften", "Dag" og "Hymne". Billedregi: Per Bronken.

VIDEO: I 1966 leste Claes Gill dikt i forbindelse med 100-års jubileet for Sigbjørn Obstfelders fødsel.