Hopp til innhold

I dag får Fred A. Ingebrigtsen dommen i innsidesaken

Nesten fire år med etterforskning og en over fire måneder lang rettssak får nå sitt foreløpige punktum. Fredag faller dommen mot Fred A. Ingebrigtsen og de seks andre tiltalte i innsidesaken.

Fred A. Ingebrigtsen

Hovedtiltalt i innsidesaken, Fred A. Ingebrigtsen, har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Under rettssaken brukt han over en dag på sin egen forklaring. – Jeg er annerledes, men ikke kriminell, sa han om hvorfor han hadde lånt ut penger som de medtiltalte kunne kjøpe aksjer for.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– I utgangspunktet tror jeg de fleste eller alle blir frikjent, sier BI-professor Petter Gottschalk.

Tingrettsdommer Richard Saue og hans meddommere har hatt flere måneder på å komme frem til dommen, som faller fredag. Rettssaken ble avsluttet i begynnelsen av juni, etter å ha holdt på siden slutten av januar.

Stavanger tingrett, som for anledningen hadde tatt plass i større lokaler i Handelens Hus, fikk gjennom over fire måneder høre omfattende forklaringer fra Fred A. Ingebrigtsen og seks andre tiltalte, en lang rekke vitner og bevisførsel om kompliserte, økonomiske transaksjoner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Petter Gottschalk

Petter Gottschalk.

Foto: NRK

Selv om dommen faller fredag, avsluttes saken, som har kostet millioner av kroner, neppe med det, tror BI-professoren.

– Hvis Ingebrigtsen blir dømt, kommer han til å anke. Hvis han blir frikjent, anker sannsynligvis statsadvokaten, sier Petter Gottschalk.

Har bedt om ni års fengsel

Fred A. Ingebrigtsen og seks andre menn står tiltalt for ulovlig handel med Acta-aksjer. Påtalemyndigheten mener han, gjennom sine ulike roller i Acta-systemet, mellom 2004 og 2008 fikk og delte innsideinformasjon.

Rettssalen for innsidesaken i Handelens hus

Med sju tiltalte, som hver hadde forsvarer og medforsvarer, måtte Stavanger tingrett ta plass i Handelens Hus da saken gikk i retten mellom januar og juni.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Permer bak dommerbordet i innsiderettssaken

Hyller med omfattende bevismateriale bak dommernes bord i tingretten.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ingebrigtsen har hele tiden hevdet at han er uskyldig, men påtalemyndigheten mener han har brutt loven og bør få ni års fengsel. Strafferammen er 12 år.

Han er tiltalt for å ha lånt ut penger til de medtiltalte, og sørget for at de kjøpte og solgte Acta-aksjer på meget passende tidspunkter.

Aktor regner med anke

– Det er helt klart sannsynlig at denne saken blir anket, av en eller annen part, på ett eller annet grunnlag, sier sakens aktor, Birgitte Budal Løvlund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss

Birgitte Budal Løvlund sammen med førstestatsadvokat hos Økokrim, Hans Christian Koss.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Gjennom rettssaken hadde hun oppdraget med å forklare begreper, gresk for de aller fleste, for retten. Via Flax-lodd og sitater fra filmen «Wall Street» fikk retten vite om «gearing», derivater og kurtasje.

Statsadvokaten vil imidlertid ikke si noe om hva hun forventer eller håper på.

– Det avventer vi til vi får lest dommen grundig. Vi er kjent med de ulike utfallene en slik dom kan ha, sier Budal Løvlund.

Beskyldninger under rettssaken

Partene i saken, som er kalt norgeshistoriens mest omfattende innsidesak, har stått steilt mot hverandre helt fra den første ble kjent i 2008.

Før rettssaken fikk politiet hard medfart av forsvarerne. Da rettssaken startet, mente en av forsvarerne at både dommer og aktor var inhabile på grunn av et «hemmelig bakrom» med lydoverføring fra rettssalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fred A. Ingebrigtsen og Bjørn Stordrange

Ingebrigtsen sammen med forsvareren, Bjørn Stordrange.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Budal Løvlund ble dessuten beskyldt for å ville sverte Ingebrigtsen.

Stordrange: – Ligger hos dommerne

Også den hovedtiltaltes forsvarer, Bjørn Stordrange, er svært forsiktig med å si hva han mener før han får dommen i hånden fredag formiddag.

– Jeg gir ikke uttrykk for hva jeg forventer. Nå ligger saken hos dommerne. Vi forholder oss til dommen når den kommer, sier Stordrange.