Fra fest til fiasko for Viking

Viking åpnet nytt stadion og skulle jakte trofeer. FK Haugesund rykket ned til 2. divisjon, mens Sandnes Ulf knapt var på fotballkartet. På ti år er alt snudd på hodet.

1. mai 2004 klipte daværende Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland snora på Viking stadion. Folk strømmet til festkampen mot Molde i busser, tog og båter og forventningene til den nye arenaen var enorme.

VIDEO: Se reportasjen fra 2004, da Viking stadion i Jåttåvågen åpnet med kamp mot Molde i solskinn og stormende jubel.

Alt handlet om å bygge stadion på den tiden. Jeg tror kanskje klubben glemte det sportslige mens det sto på.

Erik Nevland
Erik Nevland

Erik Nevland.

Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix

1. mai er det ti år siden daværende stavangerordfører Leif Johan Sevland klippet snoren på Viking stadion. I solskinnet strømmet folk til festkampen mot Molde i fullasta busser, tog og båter. Forventningene til den nye arenaen var enorme.

– Det var en helt spesiell dag. Kampen var hausset opp i månedsvis, og for oss spillere var det en stor opplevelse, sier Erik Nevland.

Festdag på ny hjemmebane

Den gamle Viking-spissen hadde flere store sjanser i åpningskampen, men måtte se at en innleid danske sendte Stavanger til himmels midtveis i første omgang. Mads Timm var på låneopphold fra Manchester United, og skrev seg for alltid inn i vikinghistorien. Men ikke lenge etterpå utlignet Molde og ødela litt av åpningsfesten.

Utover våren fortsatte Viking å slite på den nye hjemmebanen, mens en småskadd Mads Timm forlot oljebyen for godt.

– Alt handlet om å bygge stadion på den tiden. Jeg tror kanskje klubben glemte det sportslige mens det sto på, sier Erik Nevland.

Husker du den nakne mannen i Jåttåvågen? Da Viking åpna ny arena 1. mai 2004 ble han kjendis over natta.

VIDEO: Selv om stadionåpningen 1. mai uansett hadde blitt en merkedag for alle som er opptatte av Viking, gjorde denne mannen det litt enklere å huske datoen.

– Få hadde trodd det

I årene etterpå har det også vært smått med suksess for Viking. En bronsemedalje i 2007 er alt de mørkeblå kan skryte av etter at klubben flyttet til Jåttåvågen. Styreleder i Viking ASA, Geir Solstad, innrømmer at dette er langt dårligere enn det klubben hadde som målsetting i 2004.

Geir Solstad

Geir Solstad.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK
Grindhaug

Jostein Grindhaug.

Foto: Ness, Jan KÃ¥re / NTB scanpix
Pål Thornes

Pål Thornes.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Hvis man i 2004 hadde sagt at vi kom til å nå 2014 uten å ha vært verken serie- eller cupmester, eller ha pluss i regnskapet, var det få som hadde trodd det, sier han.

Solstad overtok som styreleder for to år siden, og mener at Viking nå er på rett kurs både sportslig og økonomisk.

FKH i kjelleren

I 2004 var Viking den soleklare storebroren i rogalandsfotballen. FK Haugesund var i dyp krise etter at klubben rykket ned til 2. divisjon. Dagens trener Jostein Grindhaug var kaptein på dette laget, og ble ekstra tent av opplevelsen.

– Dette bestemte jeg meg for at vi aldri skulle oppleve igjen. Det har helt klart vært en motivasjon på veien til suksessen vi har hatt de siste årene, sier Grindhaug.

I fjor ledet han FK Haugesund til klubbens første bronsemedaljer. Tre av de fire siste sesongene har FKH endt over Viking på tabellen, og i 2007 spilte laget seg fram til cupfinale på Ullevaal.

Mirakelet Sandnes Ulf

Samtidig som Viking åpnet stadion, satt nåværende oppmann i Sandnes Ulf Pål Thornes på toppen av Lifjell.

– Jeg hørte Idol-vinner Kjartan Salvesen ljome i Jåttåvågen. Den gang var Viking det store flaggskipet i fotballen i regionen, og jeg turde knapt drømme om at vi skulle få til noe som lignet i Sandnes.

I 2004 skulle daværende Ulf Sandnes egentlig spille i 4. divisjon. Men fotballentusiaster i byen tok tak, klubben slo seg sammen med Sandnes FK og fikk plass i 2. divisjon under navnet Sandnes Ulf.

– Da var vi en gjeng som hadde et hårete mål om at vi skulle rykke opp i 1. divisjon. At vi skulle havne i eliteserien var helt utenkelig, ler Thornes.

Nå er klubben hans klar for den tredje sesongen i eliteserien, og puster for alvor storebror Viking i nakken.

– Viking skal være storebror

I Viking er de misfornøyd med klubbens egen innsats de siste ti årene, men Geir Solstad tror ikke suksessen til de andre klubbene skyldes stavangerklubbens problemer.

– Selv om vi hadde vunnet serien hvert eneste år, tror jeg Sandnes Ulf og FKH hadde hatt suksess. Det er plass til alle tre lagene i toppen av norsk fotball, sier han.

Men styrelederen er ikke i tvil om hvem skal være storebroren i fotball-fylket.

– Viking er størst og har en ærerik historie. Det er helt klart et mål å være best og størst i Rogaland, avslutter Solstad