Foreldre føler seg lurt av Sandnes-politikere

Det blir ingen ny skole i Skaarlia i Sandnes. Det har satt sinnene i kok blant foreldre som har etablert seg i området.

Helene Barkved sammen med barna.

Helene Barkved sammen med døtrene Olava og Haldis. Barkved flyttet til Skaarlia i Sandnes fordi politikerne hadde vedtatt å bygge en ny skole der. Nå er det bestemt at skolen ikke blir noe av.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det er klart vi har blitt lurt. Denne skolen har vært vedtatt i en rekke budsjett og økonomiplaner, sier Helene Barkved.

Hun er mor til to jenter, og den eldste begynner på skolen neste høst. Barkved flyttet til Skaarlia i Sandnes fordi det skulle bygges en ny skole der. Men:

Mandag la flertallspartiene Arbeiderpartiet, Frp og Senterpartiet frem sitt budsjettforslag for de neste fire årene, og der er planene om den nye skolen skrotet. Sandnes-politikerne vil i stedet utvide skolene som allerede finnes for å oppnå nok elevplasser.

Mye frem og tilbake

Den nye skolen i Skaarlia har vært på tegnebrettet i mange år, men den er ikke påbegynt. Også Hilde Sværen Hjulstad tok med seg familien og flyttet til Skaarlia på grunn av løftene om en ny skole. Hun har sett seg kraftig lei av vinglingen til politikerne.

– Vi har forholdt oss til vedtakene som har blitt gjort og opplevde det som tydelige løfter om en ny skole. Siden har det vært mye frem og tilbake. Den måten å behandle folk på, er ikke god politikk, sier tobarnsmoren.

Hilde Sværen Hjulstad.

Hilde Sværen Hjulstad flyttet fra leilighet i Bogafjell til enebolig i Skaarlia fordi det skulle bygges en ny skole der. Nå føler hun seg lurt av politikerne.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det er ingen god opplevelse å føle seg lurt, slår Hjulstad fast.

Forstår sinnet – men vil ikke bygge

Budsjettet som ble lagt frem på mandag, vil bli vedtatt. De tøffe tidene i Sandnes kommune har tvunget politikerne til å snu på hver en skilling for å få økonomien til å gå rundt. Det er rekordhøy arbeidsledighet med påfølgende svikt i skatteinntektene som skaper store utfordringer. I tillegg har folkeveksten stoppet helt opp – sist kvartal opplevde Sandnes en netto utflytting for første gang.

Ordfører Stanley Wirak i Sandnes sier han har forståelse for at beslutningen om den nye skolen i Skaarlia skaper harme.

– Vi skulle gjerne bygget skolen, men det er ikke behov for den. Og vi kommer ikke til å bygge en skole det ikke er behov, sier ordføreren.

Sandnes-politikere legger frem budsjett i november 2016.

Mandag la politikerne frem sitt budsjett for de neste fire årene. Ordfører Stanley Wirak ledet an i presentasjonen.

Foto: NRK

– Forstår du sinnet og skuffelsen til de som bor der?

– Jeg forstår veldig godt at det er blitt markedsført som om skolen kommer, eller blitt oppfattet slik. Det er veldig uheldig. Vi må gå i oss selv og ikke gjøre det på denne måten.

– Hvem mener du skal gå i seg selv?

– Jeg synes vi alle skal gjøre det, sier Wirak.