NRK Meny
Normal

Flytrafikken på Sola er delvis i gang igjen

Stavanger lufthavn får fem ankomster i timen til de tekniske problemene med flygeleder-systemet er løst.

Flytavle på Sola

Bildet viser oversikten over avganger fra Sola ved 11:30-tiden tirsdag formiddag.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

SISTE: – Vi trapper nå gradvis opp, og regner med at trafikken vil gå som normalt igjen fra tirsdag ettermiddag eller kveld, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen på Stavanger lufthavn til NRK. Han forteller at feilen som tirsdag formiddag stanset trafikken nå er lokalisert.

Morten Wathne, operativ sjef i Avinor på Sola opplyser til NRK at flytrafikken fra Sola nå starter opp med en kapasitet på rundt 20/30-prosent av det normale.

– Det er egne rutiner og prosedyrer for det når denne typen situasjoner oppstår. Vi skal klare å få avviklet noe trafikk, samtidig som vi jobber med å finne en løsning på disse tekniske utfordringene, sier Wathne.

Stengt mellom Vigra og Kjevik

Direktør for underveistjenester i Avinor, Jon Gunnar Pedersen, sa til NRK tidligere tirsdag formiddag at det er oppdaget en ustabilitet i systemet flygelederne bruker.

– Det gjorde at vi valgte å ikke slippe inn flere fly i luftrommet, og avviklet trafikken. Luftrommet er i prinsippet stengt mellom Vigra og Kjevik. Det gjelder også helikoptertrafikk, sier Pedersen.

Laster Twitter-innhold

– Det er meldt om tekniske utfordringer for kontrollsentralen som kontrollerer luftrommet over Vestlandet.

Det forteller Lufthavnssjef Leif Anker Lorenzen på Stavanger Lufthavn på Sola til NRK.

Utfordringene går på ustabilitet i radarbildet kontrollsentralen bruker.

Stopper alle avganger

– Inntil de har funnet feilen blir luftrommet tømt for fly. Det blir ingen avganger fra flyplasser langs Vestlandet, fra Stavanger til Florø, sier Lorentzen.

Leif Anker Lorentzen

Lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Flyplasser hvor trafikken stoppes er Sola, Flesland, Haugesund, Stord og de mindre flyplassene lenger nord på Vestlandet, sier Lorentzen.

Det er usikkert hvor lenge luftrommet er stengt.

– Vi jobber for fullt for å finne årsak for ustabiliteten, og venter på tilbakemelding på når flytrafikken kan starte opp igjen, sier han.

– Det er luftrommet som kontrolleres av kontrolltårnet ved Stavanger lufthavn som har tekniske problemer. Det rammer kun kommersiell luftfart, sier Wenche Olsen ved Luftfartstilsynet.

Dette betyr at luftambulansen og militæret har tillatelse til å fly.

Disse flyplassene er rammet av stengingen:

  • Bergen
  • Stavanger
  • Haugesund
  • Førde
  • Florø
  • Sandane
  • Sogndal
  • Stord
  • Ørsta/Volda

SAKEN OPPDATERES.