Hopp til innhold

Fjellklatrere undersøker Sirdal-ras i dag

Fylkesvei 975 i Sirdal er fremdeles stengt, og Statens vegvesen er usikre på når den kan åpne igjen.

Geologer og fjellklatrere fra Statens vegvesen

Geologer og fjellklatrere fra Statens vegvesen ved rasområdet i Sirdal. Morten Christensen til venstre.

Foto: Anders Fehn / NRK

Fjellklatrere undersøkte fredag rasstedet på fylkesvei 975 i Sirdal. Om formiddagen var klatrelaget oppe i fjellsiden på en første befaring.

Det mellom 50 og 100 meter brede steinraset stengte veien mellom Fidjeland og Suleskard/Brokke-veien onsdag kveld, og det er uvisst når veien kan åpnes igjen.

– Det er for farlig å begynne og rydde i rasområdet nå. Vi skal opp i helikopter i ettermiddag for å se nærmere på fjellsiden, sier geolog i Vegvesenet, Morten Christensen.

– Hvis det er fare for flere ras, må fjellklatrerne muligens opp og løsne stein, sier han.

– Må enten feste det eller få det ned

To geologer og to klatrere er i Sirdal fredag. Fredag formiddag var klatrerne oppe i fjellsiden, og de planlegger en ny tur i ettermiddag. Geologen skal også på ny se rasområdet fra helikopter.

Også torsdag var geologer fra Vegvesenet i området. Sammen med klatrelaget kjørte de over rasstedet med helikopter, men de klarte ikke å konkludere.

– De må sjekke massene nøyere, om det er løse steiner eller masse som kan komme ned. Vi må enten feste det, eller få det ned, før vi tør rydde veiområdet og åpne for trafikk, sier Inger Ann Fidjestøl, fungerende avdelingsdirektør for Statenes vegvesen i Vest-Agder, til NRK.

– Det er såpass usikkert at vi ikke tør åpne veien, sier hun.

Skoleklasse innesperret

Ingen mennesker ble skadd i raset.

Raset var mellom 50 og 100 meter bredt, og gikk på fylkesvei 975 ved Ortevatnet mellom Svartevatn og Ådneram i Sirdal onsdag kveld. En bilist meldte fra om raset rundt klokken 22.

En skoleklasse fra Hommersåk i Sandnes, som hadde vært på leirskole på Ådneram, ble fraktet forbi rasstedet i båt torsdag formiddag.

Ras ved Ortevatnet i Sirdal