Hopp til innhold

Fire litauere frikjent for innbruddsraid

Politiet fant sølvskje med huseierens navn på, klokke med samme ripe i og sokker med butikkens prislapp på. Ifølge dommen er det mye som tyder på at litauerne er omreisende vinningskriminelle, men bevisene var ikke gode nok.

MX Sport Varhaug etter innbruddet

Uvedkommende brøt seg inn hos MX Sport Varhaug ved to anledninger, og tok med seg varer for tilsammen over 400.000 kroner.

Foto: Privat

Fire menn fra Litauen, på mellom 23 og 28 år, ble den 17. april siktet for flere grove tyveri i Rogaland. Politiet mener de står bak to butikkinnbrudd og fire innbrudd i private hus.

Da Jæren tingrett ble satt den 27. april erklærte de fire mennene seg ikke skyldig, og forsvarerne sa at de burde bli frifunnet. Det ble de.

Politiadvokaten mente at tre av dem burde dømmes til tre år i fengsel, og at en av dem burde få fengsel i to år og åtte måneder. Hun mente også at de til sammen måtte betale omtrent 1,3 millioner kroner i erstatning til Tryg Forsikring, og 95.000 til MX Sport Varhaug. Det slapp de.

Når de blir frikjent for dette, tror jeg det vil bli enda flere omreisende bander her. Nå reiser de hjem og ler av hvor dumme vi er.

Harald Lode, daglig leder MX Sport på Varhaug og Nærbø.

To innbrudd hos MX Sport

Politiet mener tre av dem natt til 6. november i fjor brøt opp døra til MX Sport på Varhaug på Jæren, og tok med seg klær, sko og treningsutstyr for 160.000 kroner.

Politiet mener også at de brøt seg inn i samme butikk natt til 30. november i fjor og fikk med seg varer for til sammen 250.000.

Laster Twitter-innhold

Det var ingen vitner til noen av innbruddene og butikken hadde ikke fungerende bilde- eller videoovervåkning på tidspunktet. Politiet fant heller ingen brukbare fot- eller fingeravtrykk.

Grunnen til at de fire ble pågrepet var at vitner, som hadde lest om innbruddet på MX Varhaug, så dem med mye kontanter og nye treningsklær.

– Har kjøpt Bergansjakker i Litauen

Politiet oppsøkte litauerne, som forklarte at Bergansjakkene deres var kjøpt i Litauen. Politiet fant også flere treningsklær som samsvarte med det som var savnet fra sportsbutikken, og beslagla flere jakker og bukser.

I dommen står det at retten ikke kan utelukke at varene er kjøpt andre steder i Norge, eller i Litauen. Det ble også funnet sokker med prislapp fra MX Sport Varhaug.

Retten er ikke i tvil om at de fire befant seg i Rogaland da innbruddene skjedde, men mener ingen av opplysningene fra politiet knytter de tiltalte direkte til MX Sport Varhaug.

I dommen står det at retten synes det er påfallende at de tiltalte ikke har villet forklare seg om sine bevegelser i Norge da innbruddene skjedde.

«Sammen med øvrige bevis er det mye som tyder på at de har tilknytning til det grove tyveriet og innbruddet. Retten kan imidlertid ikke utelukke at andre gjerningspersoner har begått innbruddet.»

– Var sikker på at de ville bli dømt

Harald Lode

Harald Lode er daglig leder MX Sport på Varhaug og Nærbø.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Harald Lode, daglig leder MX Sport på Varhaug og Nærbø, er skuffet over at de fire ble frifunnet.

– Jeg er sjokkert over at det er mulig å bli frifunnet når de faktisk blir tatt med tyvegodset. Vi var jo helt sikre på at de kom til å bli dømt.

Du er sikker på at de klærne tilhører dere?

– Det er jeg 100 prosent sikker på. Og så har de vel ikke Bergans-klær i Litauen, så det er jo litt spesielt.

Jæren tingrett

De fire litauerne ble frikjent i Jæren tingrett. Nå vurderer politiadvokaten å anke.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Fant klokke med samme ripe i

Politiet mener at de brøt seg inn i et hus i Blåkvalveien i Stavanger i løpet av helgen før 3. desember, og tok med seg parfyme, nøkler, TV-er, sølv- og gullsmykker, sølvbestikk, bunadssølv, ringer, alkohol, klokker, kniver og penger.

Fra innbruddet i Blåkvalveien meldte huseieren om at han savnet en Seiko-klokke med en ripe mellom 1 og 2-tallet. Den samme klokken ble funnet på kjøkkenbenken hos en annen litauisk mann, en venn av de fire. Retten konkluderer med at det er den samme klokken, men er usikre på om den kom fra noen av de fire tiltalte. Tiltalen inkluderer ikke spørsmålet om heleri.

«Retten kan ikke utelukke at tyveriet er begått av andre gjerningspersoner. Det er heller ikke ført tilstrekkelig bevis for straffbar medvirkning»

Fant sølvskje med huseierens navn på

Politiet tror det var de fire litauiske mennene som fjernet listen rundt kjellerdøren til eneboligen i Bernt Stølylesvei i Stavanger en gang i løpet av helgen før 30. november, og tok med seg sølvtøy, gull- og sølvsmykker, iPod, jakker, sko, penger og alkohol.

Etter innbruddet fant politiet en sølvskje med navn og fødselsdato til huseieren på et rom i bofellesskapet der de fire bodde. De fant også en svart fløyelspose med mynter, sølv og gull og flere alkoholflasker av samme type som ble borte i innbruddet. På en av flaskene er det fingeravtrykk fra en av de frifunnede mennene.

«Svært mye taler for at N og N har hatt befatning med utbyttet fra tyveriet, men påtalemyndigheten har ikke reist tiltale for heleri. Retten kan ikke utelukke at tyveriet er begått av andre gjerningspersoner.»

Flere innbrudd i privathus

Ifølge politiet brøt de seg inn i en privatbolig på Buøy i Stavanger i løpet av den 29. november og tok med seg en Mac, en Apple-TV, sølvbestikk og smykker.

Utbyttet fra tyveriet er ikke funnet. Trafikkdata knytter mobilnummeret til den ene av de fire mennene til Buøy i tidsrommet.

«Retten kan ikke utelukke at tyveriet er begått av andre gjerningspersoner. Det er heller ikke ført tilstrekkelig bevis for straffbar medvirkning»

Bildet av tyven var for uklart

Politiet mener også at de prøvde å bryte seg inn i nok en bolig i Blåkvalveien lørdag 29. november, men at de ble skremt vekk da alarmen gikk.

Innbruddsforsøket ble automatisk fotografert av huseierens alarmsystem, men bildet er for uklart til at tyven kan identifiseres.

«Retten kan ikke utelukke at tyveriet er begått av andre gjerningspersoner. Det er heller ikke ført tilstrekkelig bevis for straffbar medvirkning»

Tvil skal komme den tiltalte til gode

I dommen vises det til prinsippet om at enhver rimelig og fornuftig tvil skal komme den tiltalte til gode.

«Prinsippet om at enhver rimelig og fornuftig tvil skal komme den tiltalte til gode er en bærebjelke i straffeprosessen. Kravet gjelder for bevisresultatet som sådan – i vår sak om A hadde utvist forsett med hensyn til den omstendighet at det dreide seg om narkotika. Bevisbedømmelsen beror ofte på en vurdering av flere momenter som hver for seg kan ha ulik bevisstyrke. Det kreves ikke at hvert enkelt moment skal være bevist utover enhver rimelig tvil, så lenge det etter en samlet vurdering av momentene ikke er rimelig tvil om konklusjonen.»

Politiet vurderer ankesak

– Jeg håper virkelig at politiet anker, sier Harald Lode, daglig leder MX Sport på Varhaug og Nærbø.

Han har nå gjennomført flere sikkerhetstiltak etter tyveriene, både på Varhaug, og i butikken på nabostedet, som også har hatt innbrudd. Han ser foreløpig langt etter de 95.000 kronene aktor mener han burde fått i erstatning.

Politiadvokat Ine Knutsen Stenevik vil foreløpig ikke kommentere innholdet i dommen.

– Påtalemyndigheten har mottatt dommen, og jobber nå med å gå gjennom denne. Vi vil benytte tiden fram til ankefristen for å vurdere en anke.

Denne fristen er førstkommende fredag.

– En riktig dom

Eitya Rehman som er forsvareren til en av de fire litauiske mennene understreker at dommen er riktig.

– Både beviskravet og bevisprinsippene er tolket korrekt, og det er en riktig dom, sier hun.

– Beviskravet er strengt fordi det skal være sikkert at påtalemyndigheten har de riktige personene. Bevisene skal prøves for domstolen, og domstolen har gjort jobben sin, sier Rehman.