NRK Meny
Normal

Faren til Olav prøvde å stoppe bilen

JÆREN TINGRETT (NRK): Rettssaken etter at Olav Hovda ble påkjørt og drept i fjor pågår i Jæren tingrett. I dag forklarte faren seg til retten.

Olav Hovda

Olav Hovda sto på rulleski sammen med faren da ulykken inntraff.

Foto: Privat

Rettssaken etter Olav Hovda-drapet

RETTSSAKEN I GANG: Aktor Harald Grønlien skal føre saken mot den siktede 43 år gamle kvinnen. De sakkyndige Henrik Nesmark og Arvid Aakre til høyre.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Faren og Olav Hovda var ute på treningstur på rulleski, og gikk på høyre side av veien da ulykken skjedde. Olav Hovda var utstyrt med refleksvest, og gikk bak sin far. Faren var utstyrt med hodelykt.

Tidligere i dag erklærte den tiltalte kvinnen seg skyldig i alle punkt. Hun forklarte at hun var ruset og ikke husker kjøreturen.

Olav Hovdas far forklarte seg også i retten i dag.

– Vi hadde gått i cirka en halvtimes tid før det skjedde, sier han i retten.

Var opptatt av sikkerhet

Faren gikk først, i tilfelle sønnen skulle få problemer med bremsene. Da var planen at det ville være lettere å stoppe ham om han mistet kontroll over farten.

Under treningsturen var faren opptatt av at farten ikke skulle bli uforsvarlig høy, særlig i bakkene.

– Vi bremset i bakken, det gikk veldig rolig ned, forklarer faren, som anslår at farten ikke var mer en åtte til ti kilometer i timen.

Han husker at han syntes det var usedvanlig mange biler på veien da de nærmet seg ulykkesstedet.

Prøvde å varsle sjåføren

Blomster på Lalandsvegen

LALANDSVEIEN: Olav Hovda gikk med sin far på Lalandsvegen i Klepp da han ble påkjørt.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Da han hørte at de kom en bil bakfra, stanset han opp, og snudde seg for å lyse med hodelykta for å vise at det var folk der.

Like etter hørte han et voldsomt smell, og forsto at noe alvorlig hadde skjedd. Han så i sidesynet at Olav blei kasta til høyre for ham.

Det kom ingen lyd fra sønnen, den eneste lyden han hørte, var at gutten datt i bakken.

Ropte etter sjåføren

Han begynte da å skrike så høyt han aldri før har gjort, for å få føreren til å stoppe.

– Jeg ropte stopp og hjelp, sier faren i retten.

Men det var ingen tegn til at vedkommende bremset ned.

– Jeg følte en enorm hjelpeløshet, der jeg var helt alene med sønnen min, som var hardt skadd. Jeg kjente at han hadde puls, men ikke pust.

Sønnen begynte å puste igjen etter at han gjennomførte førstehjelp på ham. Etter en stund kom en bil som passerte. Faren fikk stoppa denne, slik at de fikk ringt ambulanse. Sønnen døde dagen etter på sykehuset av skadene han pådro seg etter påkjørselen.

Ville at konen skulle melde seg

Den tiltaltes ektemann forklarte seg også i retten i dag. Han avviser at han kasta stein i ruta for å skjule spor.

I hans forklaring i Jæren tingrett sa han at han gjorde dette mer fordi han var stressa. Han sier at han ville at hun skulle melde seg.

Både foreldre og familie til Olav Hovda følger saken fra tilhørerbenken i Rettssal 4 tingretten. Deres bistandsadvokat, Øystein Hus, varslet allerede i innledningen av rettssaken at det vil bli fremmet sivilt rettskrav om erstatning i form av oppreisning til foreldrene. Familien og deres bistandsadvokat vil ikke uttale seg i saken.