Hopp til innhold

Har jobbet 24 år for yrkesskadeerstatning

Charles Aase ble helt lammet, og legene trodde han skulle dø da at han mistet kontroll på kroppen etter jobb offshore. 24 år etter har han nesten gitt opp kampen om å få yrkesskadeerstatning.

Charles Aase

Charles Aase mener han ble syk av kjemikaler på plattformen han jobba på for 24 år siden. Diagnosen han fikk er ikke godkjent som yrkessykdom, og derfor får han ikke erstatning.

Foto: Inger Johanne Stenberg / DKRO

Ebba Wergeland

– Det er ikke mange sykdommer som blir godkjent som yrkessykdommer, sier overlege i Arbeidstilsynet, Ebba Wergeland.

Foto: Wikimedia Commons

– Jeg mista synet på det ene øyet akutt, og jeg mista balansen. Så ble jeg sendt i land. Charles Aase forteller historien om hvordan karrieren offshore fikk en brå slutt.

– Jeg sa til legen at jeg trodde jeg skulle dø, og da svarte legen: «Det trodde vi også».

Etter å ha jobbet med turbiner på Statfjord A er han sikker på at det var kjemikalier som gjorde at kroppen stengte ned. Men ingen visste nøyaktig hva som feilte han.

– De fjernet den ene diagnosen etter den andre. De sjekket ut hjernesvulst og aids, og de sjekket ut alt. Så sa legen at vi har ikke noe annet å henge det på enn MS til dags dato, sier Aase med rogalandsdialekt, selv om han i dag bor i Stokke i Vestfold.

Mellom to stoler

Men med en MS-diagnose forsvant også muligheten for yrkesskadeerstatning. For sykdommen regnes ikke som yrkesskade juridisk. Det betyr at erstatningssaker må gå på skjønn.

– Det er ikke mange sykdommer som blir godkjent som yrkessykdommer. Det kan godt hende han har rett i at han ble syk på jobb, men han har liten mulighet for å få rett, sier overlege i Arbeidstilsynet, Ebba Wergeland.

Hun forteller at mange faller mellom to stoler når de blir syke på jobben. For diagnoser som MS vil kunnskapen om årsakssammenheng være for dårlig, men at også mer åpenbare tilfeller ikke alltid får erstatning innvilget.

Statfjord A

Aase mener at det var forhold på denne plattformen som gjorde at han ble syk, men han får likevel ikke yrkesskadeerstatning.

Foto: Woldcam/Statoil

– Selv sykdommer som kols hos anleggsarbeidere som i mange år har jobbet i mange år med støv og gass blir ikke alltid godkjent. Det er fordi juristene også vurderer eventuell tobakksrøyking som har vært inne i bildet. Da hender det at de peker på tobakksrøykingen som den viktigste årsaken til sykdom, sier Wergeland.

Einar Asbjørnsen

Einar Asbjørnsen jobbet på Ekofisk i mange år og ble løsemiddelskadet med lignende symptomer som Charles Aase.

Foto: Inger Johanne Stenberg / DKRO

Fikk erstatning

Einar Asbjørnsen fra Kristiansand jobbet på Ekofisk i mange år, og ble løsemiddelskadet med lignende symptomer som Charles Aase. Men Asbjørnsen hadde vært verneombud i mange år, og hadde god dokumentasjon.

– Terskelen for bevis heves hele tiden, så det blir vanskeligere, sier Asbjørnsen.

Statoil var Aases arbeidsgiver da han ble syk. De sier til NRK at det er andre enn de som avgjør saker om yrkesskadeerstatning, og at de ikke kan sette seg på siden av dette systemet.

OLA ANDERS SKAUBY FOTO: Kim Laland

Kommunikasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil sier at de ikke avgjør hvem som skal få erstatning eller ikke.

Foto: Kim Laland

– Vi må forholde oss til systemene, og forholder oss til spesialistene som kan dette. Vi har ikke denne kompetansen internt i selskapet, og må forholde oss til vurderinger som gjøres av helsevesenet, NAV og forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Aasee har jobbet med saken sin siden han ble syk, og har de siste årene blitt noe bedre. Han har nesten gitt opp å få noe erstatning, men er bekymret for de som jobber offshore eller med kjemikalier i dag.

– Det er fremdeles stor fare. Vi ser at flere den dag i dag blir syke. At vi ble dårlige for 24 år siden er en sak, men så lenge vi ikke får noe fokus på dette så er det folk som blir syke i dag og. Og det er vondt, avslutter Aase.