Hopp til innhold

Stadig færre tas for sexkjøp i Stavanger

Til tross for omfattende prostitusjon i oljebyen ble kun 17 personer ble tatt for sexkjøp i fjor. Ti ganger så mange ble tatt i Trondheim. Til nå i år har bare seks personer blitt tatt med buksene nede.

Prostitusjon i Postgarasjen i Stavanger

Prostitusjon er en stadig utfordring for de største byene i landet og det skjer ofte åpenlyst midt i sentrum. Dette bildet er hentet fra et overvåkingskamera i et parkeringshus sentralt i Stavanger.

Foto: Politiet

Antall personer som er avslørt for å ha kjøpt sex av prostituerte i Stavanger har gått dramatisk ned etter at sexkjøpsloven ble innført.

– Til nå i år er det syv personer som har blitt tatt for sexkjøp i Rogaland politidistrikt. Seks i Stavanger og en i Sandnes, sier leder for ordensseksjonen i Rogaland politidistrikt, Kristian Johansen.

Kristian Johansen

Kristian Johansen er leder for ordensseksjonen i Rogaland politidistrikt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Mer fokus da loven kom

Antall forelegg politiet har gitt for sexkjøp i Stavanger har gått dramatisk ned de siste årene. I 2010 utstedte politiet 37 forelegg bare i Stavanger. Året etter var antall forelegg 21, i fjor 17 og så langt i år bare 6. Til sammenligning avdekket Trondheims-politiet 170 saker.

– Da sexkjøpsloven trådte i kraft var det nok mer fokus rundt det og vi jobbet nok ganske intensivt med det det første året, sier Johansen.

Han innrømmer at han liker dårlig å se tallene svart på hvitt, men mener likevel tallene i seg selv ikke er en bekreftelse på at sexkjøp av prostituerte i Stavanger ikke prioriteres av politiet.

– Jeg er ikke enig i det. Vi har fokus på dette hele tiden, men vi er nødt til å prioritere forskjellige ting til forskjellige tider. Denne vinteren og våren i 2013 har vi hatt fokus på skjenkeproblematikken i Stavanger sentrum, og prøvd å få gjort noe med den. Vi har inngått et samarbeid med skjenkestedene og hatt fokus på det i helgene. Da har det gått på bekostning av oppmerksomheten rundt sexkjøp, det har det. Men det betyr ikke at vi har lagt det bort, sier Johansen.

Personer tatt for sexkjøp i Stavanger

 

2009

2010

2011

2012

2013 (foreløpig)

Antall:

23

37

18

17

6

– Synes det er et problem

Ståle Mørch, Dickens

Ståle Mørch eier flere utesteder i Stavanger, og mener de prostituerte i byen er svært pågående.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

En Fafo-rapport som ble publisert tidligere i år viser at Albertine-prosjektet i regi av Kirkens Bymisjon i Stavanger for tre år siden var i kontakt med 33 ulike nigerianske kvinner som solgte sex i byen. I fjor var antallet totalt 116 over ett år. I sommer har antall prostituerte som åpenlyst selger sex i sentrumskjernen ligget på mellom 20 og 30 i helgene.

– De går jo rett på folk, og enten du går med kona i armen, eller du er alene, så er de på deg og tilbyr sine tjenester. Vi får jo høre det fra gjester av og til, og spesielt gjester som er ute en og annen gang i løpet av året for å kose seg, så synes de det er et problem, sier restauranteieren, sa mangeårig restaurant- og pubeier Ståle Mørch til NRK i går.

– Fikk flere klager i fjor

Mørch mener de prostituerte er blitt mer nærgående og pågående. Politiet har ikke opplysninger som tilsier at de prostituerte som forsøker å selge seksuelle tjenester fra sentrumskjernen er mer aggressive i dag enn før.

– Vi opplevde flere henvendelser på akkurat det i fjor sommer. Menn fortalte at de følte seg forulempet av de prostituerte da de gikk i sentrum, fordi de prostituerte var veldig pågående. Vi har ikke hatt den samme opplevelsen denne sommeren her. Jeg har lurt litt på hvorfor, om det er fordi de prostituerte ikke er så pågående og jobber på en annen måte eller om folk ikke orker å henvende seg til politiet lengre om slikt. Hvis det er tilfelle er det veldig synd, sier Johansen.

Prostitusjon Stavanger

Afrikanske prostituerte arbeider åpenlyst på torget i Stavanger.

Foto: NRK