Hopp til innhold

Erlend Hjelvik slutter i Kvelertak

Vokalisten Erlend Hjelvik slutter i Kvelertak. Med det mister bandet sin markante frontfigur.

Kvelertak på taket av Sentrum Scene

Erlend Hjelvik takker fansen og bandmedlemmene når han slutter i Kvelertak. Her fra en konsert fra taket av Sentrum Scene i mai 2016.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

«Kvelertakk for meg», skriver Erlend Hjelvik på Kvelertak sin Facebook-side.

Hjelvik har siden starten i 2007 vært Kvelertak sin frontfigur og vokalist, men nå er det altså slutt.

«På grunn av omstendigheter utenfor min kontroll, kan jeg dessverre ikke utføre de fire siste konsertene i Norge i sommer. Jeg beklager overfor festivalen og fansen (...)», skriver han.

Kvelertak har de siste årene vært Norges kanskje største metallband. De har gitt ut tre kritikerroste album, og har blant annet turnert sammen med Metallica. Bandet har også mottatt tre Spellemannspriser.

«Har satt sine spor»

«Det å bygge opp et vellykket band har vært morsomt og givende, men også intenst og utfordrende. Gjennom årene har dette satt sine spor», skriver Hjelvik videre.

Han uttrykker at beslutningen har vært tung å ta, men at han ser fram til å utforske nye muligheter framover.

Kvelertak - spellemenn

I 2016 fikk Kvelertak Spellemannsprisen i kategorien rock. Fra venstre: Bjarte Lund Rolland, Kjetil Gjermundrød, Vidar Landa, Marvin Nygaard, Erlend Hjelvik og Maciek Ofstad.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Våre individuelle mål, behov og motivasjoner har endret seg, og leder oss i forskjellige retninger.», skriver Hjelvik.

NRK har vært i kontakt med bassist Marvin Nygaard, men han ønsker ikke å gi noen kommentar.

Kvelertak skal stå på scenen på Fjellparkfestivalen i Flekkefjord allerede på fredag, og på Tall Ships Races i Stavanger uka etter. Konsertene går etter planen, ifølge prosjektleder Knud Helge Robberstad.

– Management bekrefter at det blir Kvelertak under Tall Ships Races. De viser til pressemelding som sendes senere i dag, sier han.

Bon Scott og Layne Staley

– Å gå videre med ny vokalist blir som å erstatte Bon Scott i AC/DC, Layne Staley i Alice In Chains eller Abbath i Immortal. Vanskelig, men slettes ikke umulig, sier Asbjørn Slettemark, musikkritiker og tidligere Lydverket-programleder på NRK.

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Ifølge Slettemark kom nok Hjelviks avskjed overraskende på de fleste.

– Det stiller bandet i en utfordrende posisjon. Erlend har vært ansikt utad og en formidabel frontfigur, mens den musikalske geniskrapen i bandet kommer i hovedsak fra gitarist Bjarte og resten av kollektivet, sier han.

– Sommerens største gjettelek blir å tippe ny vokalist i Norges mest fremadstormende rockeband, sier Slettemark.

Har funnet ny vokalist

Bandet har vært klar over at Hjelvik var på vei ut en stund, og har hatt god tid på å planlegge veien videre og til å finne seg en ny vokalist.

Det skriver de i en pressemelding mandag kveld. Den nye vokalisten presenteres til helgen.

– Planen var å fullføre festivalsommeren med den originale besetningen, men siden Erlend ikke kan fullføre sammen med oss, presenterer vi allerede nå det nye bandmedlemmet på Fjellparkfestivalen kommende helg, skriver bandet.

De benytter anledningen til å takke Hjelvik for hans bidrag til suksessbandet og ønsker ham lykke til videre. Til høsten skal bandet spille inn sitt neste album, som etter planen skal utgis i 2019.