Hopp til innhold

Det er 60 år siden det var så mye vann i Sauda

I går stengte ekstremnedbør FV 520 både øst og vest for Sauda. Nå er veiene åpne igjen, og flommen forsvant uten å gjøre mye skade.

Sauda isolert på grunn av flom

I går var Sauda isolert på grunn av store vannmengder i Svandalsfossen og Storelva.

Foto: Per Inge Fjellheim

Klokka 15 i går kveld ble FV 520 stengt ved Allmannajuvet i Sauda. Omtrent ti minutter etter ble også FV 520 på den andre siden av Sauda stengt, ved Svandalsfossen. Dermed var den stengt både på øst- og vestsiden av Sauda på grunn av enorm vannføring ved Svandalfossen og uvanlig mye vann i Storelva mellom Sauda og Hellandsbygd. Nå er begge veiene åpne.

Det var utsendt flomvarsel for Vestlandet, og Meteorologisk institutt talte hele 91,6 millimeter nedbør i Sauda mellom klokka 19 mandag og klokka 19 tirsdag. Det merket innbyggerne.

– De som er godt orientert sier at dette er den største vannføringen siden 1941, sier rådmann Wictor Juul.

Storelva i Sauda

I dag er det roligere i Storelva i Sauda.

Foto: Magnus Berning / NRK
Wictor Juul

Wictor Juul, rådmann i Sauda.

Foto: Sauda kommune

Vann i kjellere og ødelagt gangsti

– Vi har fått noen meldinger om skader. To privathus har meldt fra om mye vann i kjelleren, og det er det sikkert flere som har fått, sier han.

Det at elva flommet over førte preget også området rundt.

– Det er noe skade på gangstier langs elva, som hadde ei voldsom vannføring. Det er små skader. Veiene ble sperret av i går og åpnet i dag, og blir utbedret i løpet av de nærmeste dagene, sier Juul.

Vegvesenet og kommunalt ansatte var godt synlige da stormen herjet. I tillegg kjørte en hurtigbåt fra Stavanger for å være i stand by dersom noe skulle skje.

– Det er bra at vi klarte å få det unna så godt som vi gjorde. Mannskapene våre var ute, og vi var godt forberedt. Det viser seg å ha fungert ganske bra, sier rådmannen.

Svandalsfossen – dagen derpå

Sauda isolert