Hopp til innhold

Nordsjø-turnus lokker fastleger til distriktene

To uker på jobb og fire uker på hjemmekontor. Slik løser nærmere 40 distriktskommuner fastlegekrisen.

Mehmet Harbiyeli, ny fastlege i Suldal kommune

Mehmet Harbiyeli ønsker mer tid til familien. Derfor han takket ja til Nordsjø-turnus på Vestlandet.

Foto: Sunniva Linjord / NRK

Nabokommunene Suldal og Sauda har ansatt åtte nye fastleger den siste tiden ved å tilby to intensive uker på jobb og fire uker på hjemmekontor.

En av dem som har latt seg lokke av Nordsjø-turnusen, er fastlege Mehmet Harbiyeli.

– Turnusordningen i Suldal gir meg mer tid med familien, og det er det viktigste. Nå kan jeg leve et liv. Ikke bare jobbe, sier Mehmet Harbiyeli.

Nå blir det pendling til Suldal. En drøy seks timers kjøretur fra hjmmet i Nordre Follo der han jobbet som fastlege tidligere.

Mehmet Harbiyeli, ny fastlege i Suldal kommune

Å jobbe som fastlege er krevende, mener Mehmet Harbiyeli. Han ønsker å være til stede både fysisk og mentalt når han er med familien.

Foto: Sunniva Linjord / NRK

– Jeg er vant med å jobbe mye, så de to ukene med intensiv jobbing både som fastlege og på legevakten skal gå fint, sier Mehmet Harbiyeli.

I de fire ukene på hjemmekontor blir det i hovedsak digital oppfølging av pasientene

Etter ha slitt i mange år med å få søkere, fikk helsesjef Adriaan van Ruiven i Suldal kommune over 20 søknader da han søkte etter fastleger i den nye turnusen tidligere i år.

– Responsen har vært over all forventning, sier van Ruiven.

Adriaan van Ruiven, enhetsleder for helse i Suldal kommune

Adriaan van Ruiven er overrasket over den gode responsen Nordsjø-turnusen har fått.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Mangelen på fastleger har gjort at distriktskommunene inntil nå har brukt vikarer for å løse mangelen på fastleger.

Vikarbruken koster Sauda 13 millioner kroner i året, og kommunen har i 2023 et fastlegebudsjett på størrelse med kommuner som har fire til fem ganger flere innbyggere.

– Vi har siden 2014 hatt 59 fastleger på seks hjemler. Det er en heftig rotasjon. De fleste av disse er hentet via vikarbyråer, sier kommunedirektør Vegard Thise.

Vegard Thise, kommunedirektør i Sauda kommune

Kommunedirektør Vegard Thise i Sauda har nylig ansatt seks nye fastleger.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Mange gjør som Suldal og Sauda

Flere og flere distriktskommuner over hele Norge tilbyr nå denne turnusen til nye fastleger eller til legevakten.

Først ute var Stor-Elvdal kommune som ansatte fem fastleger som begynte i den nye turnusen 1. mars 2022. Drøye halvannet år senere viser tall fra Allmennlegeforeningen at rundt 30 legevaktdistrikt i cirka 40 kommuner har ulike varianter av denne intervallturnusen.

– Vi er veldig fornøyd med situasjonen, og har fortsatt full legedekning. En brukerundersøkelse viser at også innbyggerne er veldig fornøyd, sier Line Larsen Amundsen. Hun er konstituert helsesjef i Stor-Elvdal kommune.

Hun har blitt kontaktet av mange andre kommuner som vil ha informasjon om turnusen.

– Turnusen passer nok ikke for alle kommuner. Vi har lykkes fordi vi har klart å få etablert et helhetlig tankesett. I tillegg er det ekstremt viktig at fastlegene jobber i team selv om ikke alle er fysisk til stede, sier Larsen Amundsen

Får skryt fra regjeringen

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet roser kommunenes initiativ til å finne løsninger.

Vi ønsker å gi honnør til de kommuner som har bygget opp en stabil tjeneste gjennom Nordsjø-turnus, som er en langt bedre løsning enn dyre vikarbyråer.

Statssektretær Ole Henrik Krat Bjørkholt

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt sier regjeringen skal finne en varig og bærekraftig løsning på fastlegekrisen.

Foto: Esten Borgos

Allmennlegeforeningens leder, Nils Kristian Klev, er opptatt av at den enkelte kommune skal finne gode lokale tiltak som passer.

– Det kan ikke bli sånn at det lønner seg å jobbe Nordsjø-turnus i nabobygda. Det må innrettes fornuftig slik at det blir bærekraftig, og ikke undergraver fastlegeordningen.

Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen

Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen, mener det er viktig å få mer kunnskap og erfaring om Nordsjø-turnusen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Samtidig ser han flere gode sider ved ordningen.

– Vikarstafetten som mange kommuner har slitt med er dyr. Nordsjø-turnusen er en rimeligere ordning. I tillegg gir den bedre stabilitet både for pasientene og de andre fastlegene, samt ansatte på legekontorene, sier Klev.