Hopp til innhold

Disse skal styre Haugesund de neste fire åra

Som venta blir Arne Christian Mohn fra Ap Haugesunds nye ordfører. Her ser du hvem han får med seg i bystyreflertallet.

May Britt Vihovde (V) og Arne Christian Mohn (Ap)

May Britt Vihovde (V) blir varaordfører i Haugesund, mens Arne Christian Mohn (Ap) blir ordfører.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Samarbeidspartiene viste seg fram på en pressekonferanse i Haugesund rådhus nå i kveld.

– Først og fremst vil jeg takke innbyggerne for den overveldende tilliten som er gitt til Arbeiderpartiet. Det gjør meg ydmyk, men jeg kjenner også forventningspresset, sa Arne Christian Mohn (Ap) da han åpna pressekonferansen på vegne av sju partier onsdag kveld.

Arbeiderpartiet endte med 40,2 prosent av stemmene i Haugesund etter kommunevalget mandag sist uke. Høyre, som har styrt byen i mange år, må leve med en oppslutning på 22,3 prosent og en tilbakegang på 15,9 prosentpoeng sammenligna med valget for fire år siden.

Venstre får varaordføreren

Det blei tidlig veldig sannsynlig at Mohn blir byens nye ordfører. Med seg får han Venstres May Britt Vihovde som varaordfører, og til sammen seks partier med mellom én og tre representanter i bystyret.

Det politiske flertallet i Haugesund

Arbeiderpartiet, KrF, Miljøpartiet De Grønne, Venstre, SV, Pensjonistpartiet og Senterpartiet danner til sammen et flertall på 31 av 49 representanter i bystyret i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Ifølge Mohn ga KrF tidlig i forhandlingene beskjed om at det ikke var viktig for dem å få varaordførerplassen – sjøl om de med tre representanter er det største blant de mindre partiene i bystyret. Alle partier står bal Vihovde, sier han, og kaller henne en sterk kandidat.

– Kvinne, og med lang erfaring både lokalt og sentralt, sier Mohn.

På pressekonferansen la partiene også fram en sju sider lang samarbeidsavtale med politiske mål for åtte ulike områder. Den er også varaordfører Vihovde godt fornøyd med.

– Vi har fått til en avtale hvor mange punkter er knytta til miljø, og barn og unge. Her finner du politikk for alle, sier hun.

Har 31 – hadde hatt flertall med 25

Med det breie samarbeidet unngår Arbeiderpartiet å se til Fremskrittspartiet for å skaffe flertall.

Totalt er det 49 representanter i bystyret i Haugesund. Med sin oppslutning har Ap 19 av disse, og har de siste dagene skaffe et flertall med totalt 31 representanter.

Det hadde vært nok med 25. Likevel er det en tanke med å lage flertallet størst mulig, ifølge Mohn:

– Vi var allerede i valgkampen klare på at vi ønska breiest mulig flertall, og et breiest mulig samarbeid. Vi har tøffe innstramminger foran oss, og må føre en tøff politikk for å rydde opp i kommunens økonomi. Derfor trenger vi et solid flertall, sier han.

Artikkelen blir utvida.

Arbeiderpartiet går mot valgseier i Haugeund. Arne-Christian Mohn kan ta over kjedet etter Petter Steen.

VIDEO: Arne Christian Mohn har akkurat fått vite at Arbeiderpartiet har oppnådd et svært godt valgresultat. (Arkiv fra mandag 14. september)