NRK Meny
Normal

Eksperttips til foreldre under lærerstreiken

Hva skal foreldre gjøre hvis lærerne er i streik og ungdommen har fri hver eneste dag? Få fem gode råd her.

Husarbeid

HUSARBEID: Atferdsforsker Erling Roland mener foreldrene bør gi barna oppgaver i hjemmet når det er streik. Et eksempel er å gi ungdommen får ansvar for klesvasken.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

100.000 elever ved over 200 skoler er rammet av lærerstreiken. De fleste av de elevene har hatt få eller ingen timer med undervisning, til tross for at skolestart skulle vært for over to uker siden.

– Hva skal foreldrene gjøre når ungdommen er rammet av streiken?

Erling Roland profilbilde

Professor Erling Roland gir gode råd til foreldre under skolestreiken.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Det viktigste er at foreldrene vekker ungdommen om morgenen. Det er å ha en god døgnrytme betyr mye. Hvis ungdom ikke legger seg eller står opp til vanlige tider, kan det gå galt etter hvert, sier Erlig Roland, professor i adferdsforskning ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, til NRK.

Professoren mener også det er viktig å planlegge fridagene.

– Foreldre må snakke med barna sine om hva de skal gjøre. Sammen kan de legge en plan for fridagen, for det er viktig å ha et innhold i dagene. Vi har en lang sommerferie bak oss, og nå er det viktig å komme i gang igjen, sier Roland.

– Legg planer sammen

Ved å legge dagplaner sammen, vil ungdommen også oppleve at de voksne bryr seg om dem og livene deres, ifølge Roland.

– Det å involvere seg i barnas fritid er bra. Nå har de mye fritid, og da er det enda viktigere å engasjere seg i hva den brukes på, sier professoren.

Etter at ungdommen har stått opp, kan et av gjøremålene være å vaske klær eller gå og handle.

– Det er vel alltid noe å gjøre i et hjem, som de kan hjelpe til med. Hvis ikke så er det kanskje noen besteforeldre som kunne trengt litt hjelp. Det er bra å lære ungdom å hjelpe andre, og under streiken har de ekstra tid til å kunne bidra, sier Roland.

I går ettermiddag ble det klart at lærerstreiken blir trappa opp kommende tirsdag, dersom ikke Utdanningsforbundet og KS blir enige om en løsing før den tid. 851 nye lærere blir da tatt ut i streik, og 31 nye skoler blir rammet av streiken.

– Bør elevene gjøre skolearbeid under streiken?

– Hvis de har bøkene sine, kan de gjerne gjøre noe skolearbeid. Det er ikke alle foreldre som kan hjelpe barna sine med pensum, men de som kan lese og lære på egenhånd kan absolutt få mye ut av det, sier Roland.

Ønsker diskusjoner rundt middagsbordet

Skolesjef i Stavanger, Eli Gundersen, er enig med professor Roland. Hun har i tillegg to ekstra tips til foreldre med streikerammer ungdom.

Skolesjef Eli Gundersen

Eli Gundersen, skolesjef i Stavanger, råder foreldre til å skaffe seg barnas læreplan

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Lærerplanene til klassene ligger ute på nettsidene til skolene. Foreldre kan laste dem ned, og se på planene sammen med barna sine, sier Gundersen.

Hun påpeker at alle elever lærer forskjellig, men at mange likevel kan lære mye på egenhånd eller sammen med andre.

– Jeg synes det er flott når elever i samme klasse møtes for å lære. Da får de både sosialt og faglig påfyll, sier skolesjefen.

Hun råder også foreldre til å snakke om aktuelle saker rundt middagsbordet.

– Det er bra å diskutere. Det er flott hvis ungdommen kan ta opp et tema fra pensum når familien spiser middag. Det kan godt være noe de har lest den dagen, for da har hun eller han kanskje spørsmål som mor eller far kan svare på, sier Gundersen.

Både Gundersen og professor Roland påpeker at foreldre ikke må kontakte lærerne under streiken, men at de må ringe skolen eller kommunen hvis de lurer på noe.

– Det er viktig å respektere streiken. Den gir også en ypperlig anledning til å diskutere med barna hvor viktig utdanning er, og hvor heldige vi er i Norge som vanligvis har undervisning hver ukedag, sier Roland.