Hopp til innhold

– Lærerstreiken kan gjøre elever til skulkere

Den langvarige lærerstreiken kan føre til at elever ikke orker å stå opp om morgenen, mener professor i adferdsforskning ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

Streikevakter utenfor St. Svithun ungdomsskole

De aller fleste lærerne ved St. Svithun ungdomsskole i Stavanger ble tatt ut i den første opptrappingen av streiken. Elevene møtte opp til skolestart, og dro igjen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Streiken er nå inne i sin tredje uke, og det betyr at mange har lagt til seg dårlige vaner, påpeker professoren.

– Nå har streiken vart så lenge at det kanskje begynner å bli litt for godt å sove lenge om morgenen for enkelte, og det tror jeg er svært uheldig, sier professor Erling Roland.

Erling Roland.

Professor i adferdsforskning ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, Erling Roland frykter at situasjonen blir verre og verre jo lenger lærerstreiken pågår.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Trapper opp streiken

Over 100.000 elever er nå ramma av streiken etter at 7700 lærere er tatt ut i streik.

Onsdag ettermiddag ble det klart at lærerstreiken blir trappa opp kommende tirsdag, dersom ikke Utdanningsforbundet og KS blir enige om en løsing. 851 nye lærere blir da tatt ut i streik, og 31 nye skoler blir rammet av streiken.

Det betyr forlenga ferie og gode sjanser for å ligge frampå på morgenen for mange elever. Det kan slå uheldig ut på sikt, påpeker professoren.

– Å sove lenge kan fort bli en vane, og da kan skulkeproblemene bli betydelige, noe som kan føre til at de dropper ut, sier han.

Streikende lærere ved Universitetet i Stavanger

Streikende lærere aksjonerte da kunnskapsministeren besøkte Universitetet i Stavanger i forbindelse med semesteråpningen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Noen kan komme for langt bak

Den langvarige streiken kan også føre til at elever får problem med å nå læremål som fra før kan være vanskelige å klare, mener professoren på det nasjonale Læringsmiljøsenteret i Stavanger.

– De kommer ikke i gang med de fagene de skal ha. Noen elever lærer seint, og de blir veldig sårbare i denne situasjonen, forklarer han.

– Hvor langt bak kan en komme?

– Du blir fort hengenes etter. Mange trenger å komme fort i gang for å henge med. Hvis du først mister taket, så er det tungt å ta det opp igjen, sier professoren.

Problemet vil eskalere

Han mener dette i kombinasjon med sovevaner er en farlig «cocktail». Han får medhold fra elever som har lyst å komme tilbake på skolebenken, etter en lang sommer.

– Jeg kjenner at det er vårt tap når vi mister skoletiden, sier Jonatan Hailemariam ved Kannik ungdomsskole i Stavanger.

Sammen med klassekameraten Thomas Hinna har han hentet nye pensumbøker på skolen – slik at de i alle fall kan komme i gang med skolearbeidet. Og selv om det kan være fristende å ligge frampå på morgenen prøver Thomas å komme seg opp.

– Foreldrene mine går på jobb, så jeg prøver å våkne til vanlig tid. I tillegg prøver jeg å jobbe litt med skolen på egen hånd, sier han.

Det er ikke elever som dette professor Roland er mest bekymra for, men dersom streiken holder frem kan konsekvensene for dem som er mer skoleleie bli store, mener han.

– Det vi har snakket om vil nok bare forsterke seg, og kurven vil bare bli brattere og brattere, sier han.

Streikemøte for lærene på Stavangeren

Fra 2. september er 1246 lærere i Rogaland tatt ut i streik. Her fra et streikemøte i forrige uke.

Foto: Eirin Larsen / NRK