Miljøverndepartementet avgjør IKEA-krangel

Striden om IKEA-flyttingen på Forus har vart i tre år.

Ikea

Slik ser det nye planlagte IKEA-varehuset på Forus ut.

Striden om IKEA skal få bygge nytt varehus og flytte over kommunegrensen fra Sandnes til Stavanger ender opp hos Miljøverndepartementet.

Dagens varehus på Forus er for lite og IKEA vil flytte til den nye tomten lenger nord ved motorveien mellom Sandnes og Stavanger.

Både Sandnes kommune og fylkesmannen har imidlertid innvendinger mot byggeplanene i Stavanger.

Striden om IKEA-flyttingen har nå pågått i tre år.

- Miljøvennlig varehus

Det har lenge vært arbeidet for fullt på tomten der det planlate IKEA-varehuset skal bygges. Arbeidet er godt synlig fra motorveien mellom Sandnes og Stavanger.

Likevel er det ennå ikke gitt grønt lys for byggingen.

Fylkesmannen protesterer og viser til regjeringens nye bestemmelser som skal hindre etablering av nye varehus. Sandnes kommune protesterer mot planene for gjenbruk av det nåværende IKEA-bygget som ligger på Sandnes-siden av kommunegrensen mot Stavanger.

Stavangerpolitikerne som i bystyremøtet i går ga grønt lys for IKEA-etableringen, er oppgitt.

- Det Stavanger ønsker er å få på plass et varehus som faktisk ville fremstå som det mest miljøvennlige IKEA-varehuset i Norge med lav parkeringsdekning og rimelig gode kollektivløsninger, sier Venstre-politikeren Helge Solum Larsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_6_16_17_11_41_1267.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

-Positive vedtak i andre fylker

Varehussjef Erik Jacobsen ved IKEA på Forus skjønner ikke protesten fra fylkesmannen.

- Med tanke på at fire andre fylker i Norge har gjort vedtak som har gjort det mulig for IKEA å bygge, så er vi optimistiske med tanke på at vårt synspunkt skal vinne fram når saken behandles i departementet.

Fylkesmannen har innsigelser mot trafikkforholdene rundt det planlagte nye IKEA-varehuset på Forus.

- Dette er en vanskelig sak og jeg har full forståelse for at Stavanger kommune bringer opp dette. Fylkesmannen mener imidlertid at saken må ses på prinsippielt i forhold til kjøpesenterbestemmelsene som kom i fjor sommer, og at dette bør prøves i Miljøverndepartementet.

Det sier Arnfinn Rosnes hos fylkesmannen i Rogaland.

Erik Jacobsen

IKEA sin varehussjef på Forus, Erik Jacobsen, viser til at fire andre fylker har gjort vedtak som åpner for at IKEA får bygge nye varehus.

Foto: Rolf Marnburg / NRK