NRK Meny
Normal

– Få stemmelokalene ut der folk er

Ungdomskandidatene Tina Bru fra Høyre og Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet vil gjøre det lettere og mer tilgjengelig å stemme.

Ole Martin Juul Slyngstadli og Torstein Tvedt Solberg

Arbeiderpartiets ungdomskandidat i Rogaland Torstein Tvedt Solberg (til høyre) vil gjøre det lettere og mer tilgjengelig å stemme.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Jeg synes det rett og slett er kjedelig. Jeg føler jo ikke at ting blir bedre uansett.

– Jeg burde absolutt gjort det. Det er egentlig bare latskap, slik som jeg ser det.

– Når jeg står på jobb i tolv timer. Hvordan skal jeg få tid til å stemme da?

De tre har stemmerett, men har ikke tenkt å bruke den. Dermed representerer de nesten halvparten av befolkningen under tretti år.

Les også: Få unge stemmer

Les også: Slik prioriterer ungdommene ved valget

Selv om politikerne har stått på i en intens valgkamp, lar de seg ikke lokke til stemmeurnene.

– Jeg har så mye annet jeg skal gjøre. Det blir jo aldri bedre uansett, så da driter jeg i det.

– De gidder ikke høre på det

– Kanskje vi politikere ikke er flinke nok til å snakke om det som faktisk interesserer folk, at det blir bare for mye bla, bla, bla, for mye teknisk og vanskelig språk. Da faller folk av. De gidder ikke høre på det.

Det sier Tina Bru som er Høyre sin ungdomskandidat i Rogaland. Hun har jobbet hardt med å nå de unge i valgkampen, blant annet gjennom sosiale medier. På Facebook var det ingen tvil om hvilket budskap om slo best an.

Tina Bru

Tina Bru, som er Høyre sin ungdomskandidat i Rogaland, tror på å plasserer ut stemmeurner på skolene.

Foto: Høyre

– Jeg tror det er de gangene jeg har skrevet: Å, nå begynner jeg å bli drittlei valgkampen! Da får jeg mye respons fra folk som er enig i det i alle fall, ler hun.

Les også: – Arbeiderpartiet vinner stunt-kampen

Les også: De unge på Stortinget

Hun tror det manglende engasjementet fra de unge velgerne også skyldes at vi har det ganske god i Norge.

– Folk får ikke det ekstra pushet til å gå og stemme. De tenker; jeg har det fint, jeg er fornøyd. Det går greit. Jeg gidder ikke gjøre noe med det, mener Bru.

– Bør gjøre det enklere å stemme

– Jeg tror en av grunnene kan være at de føler at det ikke er nok folk som representerer dem, og som kan få de politiske sakene som er viktige for ungdom inn på Stortinget.

Det sier Arbeiderpartiet sin ungdomskandidat i Rogaland Torstein Tvedt Solberg. Han frykter at valgdeltagelsen noe en gang blir lav blant de unge. Derfor mener han kommunene bør bli mer kreative foran neste valg, og gjøre det enklere å stemme.

Les også: Miljøpartiet 4. størst blant de unge: – Har fått nok av overforbruk

Les også: Miljøpartiet 4. størst blant de unge: – Har fått nok av overforbruk

– Hvis vi får mer forhåndsstemming ute der folk er, i stedet for å gjemme det vekk, slik som for eksempel her i Stavanger, på kommunehuset i arbeidstiden til folk. I Oslo har de valglokalene ute der folk er. Du møter det rett på T-banestasjonen, utenfor et kjøpesenter. Det burde vi ha mye mer av her i Rogaland.

Valgkampåpning i Stavanger

De unge velgerne lar seg i liten grad rive med av partiene under valgkampen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Politikerne må snakke til folk slik at de føler det er vits i å stemme

Her er det tverrpolitisk enighet blant de unge stortingskandidatene. Tina Bru har tro på nettvalg og valgurner på skolene.

– Jeg vet at det er noen skoler som har gjort det i noen kommuner. Da har satt inn stemmeurner på skolen samtidig som de har hatt skolevalg. Det har fungert veldig bra. Da er det lett tilgjengelig og de er lett å gjøre det, sier Bru.

Les også: Beste skolevalg for Høyre siden 1989

Hun mener at uansett hvor lett det blir å stemme, så må politikerne snakke til folk slik at de ser at det er vits i å gjøre det.

– Til og med jeg har jo slitt med å følge noen av de debattene som går på TV om formuesskatt. Det er å innviklet at jeg forstår ingenting. Å tro at en førstegangsvelger skal sitte og se det på TV og tenke at; yes, nå skal jeg ut og bruke stemmeretten min. Det er å ta litt hardt i tror jeg, mener Bru.