NRK Meny
Normal

Beholder tilbudet til de ekstremt tidligfødte

Styret i Helse Vest bestemte i dag at intensivbehandling til barn som er født før uke 26 opprettholdes ved Stavanger universitetssjukehus.

Prematurt barn i kuvøse

De ekstremt tidligfødte barna skal fortsatt behandles ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: CLAUDE PARIS / AP

– Jeg er letta og glad. Stavanger er den fjerde største nyfødtavdelingen i landet, med om lag 5000 fødsler i året, så tilbudet til de tidligfødte bør opprettholdes, sier sykepleier Eli Sanne.

Hun arbeider ved nyfødtavdelingen på Stavanger universitetssjukehus. Her er de bitte små og skjøre pasientene. Mange av dem kommer til verden flere måneder for tidlig.

– Alle organer er umodne. Det er ei ressurskrevende gruppe, sier hun.

Stod i fare for å miste tilbudet

Sanne har vært med i en arbeidsgruppe som har vurdert om det er hensiktsmessig at tilbudet til de yngste fortidligfødte barna skal samles ved ett av sykehusene i helseregionen, Bergen eller Stavanger.

Henning Garsjø

Direktør for Kvinne- og barnedivisjonen ved Stavanger universitetssjukehus, Henning Garsjø.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Å sentralisere tilbudet til Bergen har blitt vurdert. Og det har vært uenighet om kompetansen burde samles på ett av stedene på Vestlandet.

– Helse Bergen har ønske om at alle barn på Vestlandet, som fødes før uke 26, skal behandles i Bergen. Det er ikke vi enig i, sier Sanne.

Vil ivareta alle pasientgrupper

Direktør for kvinne- og barnedivisjonen ved SUS, Henning Garsjø, er glad for at kompetansen og tilbudet blir værende i Stavanger:

– Det er viktig at denne saken endelig konkluderes. Det er viktig for regionen at vi har et komplett tilbud for alle våre pasientgrupper, sier han.

Døra til avdelingen

Tilbudet til de aller minste på Nyfødtavdelingen var i fare, men det forblir på SUS.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK