Hopp til innhold

Blir blant verdens yngste på Nordpolen

13 år gamle Erika Gjelsvik trener knallhardt, og bruker ettermiddagene på å trekke bildekk. Målet er å komme til Nordpolen i slutten av april.

Fire ungdommer skal gå til Nordpolen sammen med Børge Ousland. Erika Gjelsvik er en av dem.

Hun har tilbakelagt flere mil med dekk på slep. 9. mars drar Erika Gjelsvik til Nordpolen på ekspedisjonen "Oppdrag Nansen". Foto: Kirsti Wilhelmsen/NRK

– Å trekke dekk på asfalten er absolutt det verste, sier Erika Gjelsvik.

Dekkene skraper mot asfalten når 13-åringen trekker den tunge lasten opp en bakke på Tasta. Pusten er tung, skrittene målbevisste.

Erika Gjelsvik

13 år gamle Erika Gjelsvik er spent halvannen uke før avreise til Nordpolen.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

Om en drøy måned setter hun kursen mot Nordpolen.

– Vi skal gå den siste breddegraden, det er elleve mil på ski, forklarer Erika mens hun peker på kartet.

Erfarent reisefølge

I fotsporene til Fridtjof Nansen skal hun sammen med tre andre ungdommer gå til Nordpolen. Med seg på laget har de den erfarne polfareren Børge Ousland, og polfarer Aleksander Gamme er programleder.

Selv om Erika forbereder seg grundig, ser hun for seg at ekspedisjonen «Oppdrag Nansen» vil bli tøff.

– Jeg gleder meg veldig, men det vil nok bli ti ganger hardere enn jeg har forestilt meg. Det vil bli veldig kaldt, sier hun.

Turen er i regi av NRK Super, og i fjor kunne 13-åringer melde seg på styrkeprøven. Erika vant billetten som flere hundre andre ungdommer konkurrerte om.

Allerede da hun hørte om konkurransen første gang, kjente Erika på reiselysten.

– Jeg fikk sommerfugler i magen bare av å lese at de ville ta med seg trettenåringer til Nordpolen. Jeg tenkte at dette bare vil jeg være med på, sier den spreke jenta.

– Sug i magen

Oppdrag Nansen

Johanne Jerijærvi (til venstre), Erika Gjelsvik, Elias Damli, Johannes Breivik og programleder for 'Oppdrag Nansen', Aleksander Gamme (bak) under forberedelsene til ekspedisjonen.

Foto: Ole Kaland / NRK

På turen skal ungdommene lære mer om klimaet på jorda, og prosjektet er en blanding av vitenskap og ekspedisjon. Mamma Siri Gjelsvik er glad for at datteren får være med.

– Det er veldig spennende, og litt skummelt. Vi kommer nok til å kjenne på det når vi sender henne av gårde, men de fire som drar får jo en fantastisk mulighet, sier hun.

Siri forteller at Erika og de andre ungdommene blant annet har måtte øve på å tisse på flaske. Dét synes ikke Erika er like moro.

Jeg fikk sommerfugler i magen bare av å lese at de ville ta med seg trettenåringer til Nordpolen. Jeg tenkte at dette bare vil jeg være med på.

– Det kommer ikke til skje, konstaterer Erika, som er fast bestemt på å gjennomføre turen.

– Jeg har forestilt meg at jeg kommer til å ha et sug i magen når jeg står på Nordpolen. Hvis man har veldig lyst til å gjøre dette, så får man det til. Jeg blir skuffet dersom jeg ikke får det til, sier hun.