Bli med i cockpit 30.000 fot rett opp

Fredag kveld 20.15 på NRK1 kan du se spektakulære flystunt fra da Sola lufthavn og Luftforsvaret feiret seg selv. Følg flyene fra bakken og fra cockpit.

Datoen er 9. juni. Da ble 75 års-jubileet til Stavanger lufthavn feiret med et stort flystevne. Samtidig er det 100 år siden norsk militær luftfart ble opprettet. Begge jubiléene ble markert med halsbrekkende oppvisninger under Sola Airshow 2012.

Bli med høyt over bakken med Eskil Amdal bak spakene i en F16.

– Jeg var så høyt som jeg får lov til av tårnet, utbryter Eskil Amdal, testpilot i Luftforsvaret.

Han har nettopp landet en F16 som er malt i norske farger for å markere at det er 100 år siden starten på det norsk luftforsvaret.

Flyfest på Sola fredag 24. august 20.15

Datoen er 9. juni. Da ble 75-årsjubileet til Stavanger lufthavn feiret med et stort flystevne. Samtidig er det 100 år siden norsk militær luftfart ble opprettet. Begge jubileene ble markert med halsbrekkende oppvisninger under Sola Airshow 2012.

Fredag kveld klokken 20:15 får du muligheten til å oppleve flyshowet både fra lufta, i cockpit og fra bakken. Da sendes programmet Flyfest på Sola på NRK1.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Datoen er 9. juni. Da ble 75 års-jubileet til Stavanger lufthavn feiret med et stort flystevne. Samtidig er det 100 år siden norsk militær luftfart ble opprettet. Begge jubiléene ble markert med halsbrekkende oppvisninger under Sola Airshow 2012.

Trailer: Flyshow på Sola

– Et helt spesielt perspektiv

NRK stilte med flere reportere og fotografer på flyshowet og har produsert en kort dokumentar fra jubileet som du nå kan se på NRK1. Etter at den er sendt legges den også ut på nettsidene NRK.no.

– Vi monterte kamera i mange av flyene som deltok på oppvisningen på Sola, det gir et helt spesielt perspektiv på flygingen. Det er fascinerende å se hvor kort tid en F16 bruker på å klatre til 30.000 fot, sier journalist Morten Nesvik, som var med på den omfattende produksjonen.

– Seeren får også et inntrykk av de voldsomme belastningene som flygerne er under mens de flyr, legger han til.

– Det var helt rått

Eskil Amdal

Eskil Amdal er testpilot i Luftforsvaret.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Eskil Amdal var én av de mange pilotene som fremførte spektakulære stunt foran øynene til flere tusen oppmøtte tilskuere.

– På det høyeste var jeg 30.000 fot. Jeg startet fra en overflygning i mach 0.95, som er 95 prosent av lydhastigheten, satte på full etterbrenner, trakk 9G og steg 90 grader rett opp til 30.000 fot. Derfra og så var det bare å la den gå, sier pilot Eskil Amdal.

– Det var helt rått. Jeg er ufattelig lettet etter å ha fått til et bra show. Jeg håper publikum var fornøyde og at de gleder seg til neste gang, legger han til.