Hopp til innhold

Arrestert for spionasje på skoletur i Malawi

Christina Moen Larsen, Hannah Skeibrok Ånensen (18) var på bistandstur med en lærer da de ble kidnappet av korrupt politi utenfor Unicef-bygningen i landet. – Da vi begynte å gråte lo bare politiet av oss, forteller de.

I haust blei to elevar og ein lærar ved Randaberg vidaregåande skule tatt av politiet i Malawi og skulda for å vera spionar. Nå har de skrive bok om det som skjedde og gir overskotet til UNICEF.

VIDEO: I høst ble to elever og en lærer ved Randaberg videregående skole tatt av politiet i Malawi og beskyldt for å være spioner. Nå har de skrevet bok om det som skjedde og gir overskuddet til UNICEF.

Etter at klassen deres hadde gjennomført et bistandsprosjekt ble Christina Moen Larsen og Hannah Skeibrok Ånensen de heldige som fikk lov å reise til Malawi for å se hva de innsamlede pengene skulle gå til.

Christina Moen Larsen i Malawi
Foto: Privat
Hannah Skeibrok Ånensen

Christina Moen Larsen og Hannah Skeibrok Ånensen samler fortsatt inn penger til UNICEF i Malawi.

Foto: Privat

De to 18 år gamle jentene fra Randaberg videregående skole utenfor Stavanger dro sammen med lærer Stig Ellingsen til det lille afrikanske landet. Det som skulle være en positiv opplevelse ble fort snudd på hodet.

På vei til UNICEF-bygget i Malawi ble de tatt av korrupt lokalt politi og holdt på politistasjonen mot sin vilje.

– Jeg kunne nesten ikke forstå at vi satt i fengsel i Afrika. De sa at vi var arrestert fordi vi var spioner, sier Hannah Skeibrok Ånensen (18).

– De begynte å spørre de samme spørsmålene om og om igjen, om hva gjorde her, og om hvor vi var fra. De skulle se passene våre og ville se gjennom kameraene, sier Christina Moen Larsen.

– Lo av oss da vi begynte å grine

– Jeg så for meg at jeg kom til å bli voldtatt og at jeg skulle sitte i fengsel i Afrika. Da vi begynte å gråte lo bare politiet av oss, sier Larsen.

– Du vet aldri hva som kan skje. Jeg ble utrolig redd og følte meg som et lam midt i en ulveflokk, sier Ånensen.

Jentenes lærer, Stig Ellingsen, prøvde alt han kunne å holde den lille gruppen samlet.

– Jeg måtte sørge for at de ikke fikk med seg noen på et annet sted. Så lenge vi klarer å holde oss sammen vil det ende godt, tenkte jeg. Det hadde aldri skjedd noe midt på dagen foran bygningen til Unicef før. De var kanskje ikke klar over at politiet kunne gjøre noe slik, og derfor var de ikke så oppmerksomme, sier Ellingsen.

Kjent for korrupsjon

Ifølge Transparency International-indeksen for 2013 er Malawi det 91. mest korrupte av de 177 landene som er med i oversikten. Landene er rangert på en skala fra 0 til 100. Jo mindre maktmisbruk og korrupsjon, til høyere blir poengsummen. Malawi har en poengsum på 37.

I oktober i fjor sparket Malawis president hele regjeringen etter avsløringer om omfattende pengesnusk. Giverland som Norge hadde da lenge vært bekymret over korrupsjonen i landet. Etter denne hendelsen stoppet Norge all budsjettstøtte til Malawi. I fjor gikk Malawi hele 250 millioner kroner fra Norge, ifølge NTB.

Stig Ellingsen, Hannah Skeibrok Ånensen og Christina Moen Larsen

Stig Ellingsen, Hannah Skeibrok Ånensen og Christina Moen Larsen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Har skrevet bok om opplevelsen

Den dramatiske historien endte til slutt godt, ved at en Unicef representant kom til unnsetning. Nå har jentene, sammen med læreren sin, skrevet en ungdomsroman om opplevelsen. Overskuddet går til Unicefs arbeid i Malawi.

– De fleste tenker «Å så grusomt», og at det er slik det er der nede. Det er absolutt ikke det vi vil at de skal tenke. Vi vil gi ut den boken for å åpne opp øynene deres, sier Hannah Skeibrok Larsen.

Jentene har fått hjelp til å bearbeide hendelsen, og er på ny i gang med å samle inn penger til UNICEF.

– Vi vil tilbake igjen. Vi hadde ikke lyst til å reise hjem i det hele tatt, sier Christina Moen Larsen.

– Vanskelig for skolen å ha full kontroll

Da Mary-Ann Drange, rektor ved Randaberg videregående skole, fikk beskjed om at elevene og læreren var tatt av politiet, var det første hun gjorde å ringe Unicef. Etter samtalen med dem var hun noe roligere.

– Jeg forstod at det dreide seg om en misforståelse og at episoden kom til en snarlig løsning da Unicefs stedlige representant kom, sier rektoren.

Hun understreker at elever som drar på felttur bør være ekstra forsiktige. Likevel er det vanskelig for skolen å ha full kontroll på hva som skjer med elevene når de er i Afrika.

– Vi stoler på Unicef når vi sender elever ned til dem, sier Drange.

Om skolen kommer til å sende elever ned til Malawi igjen har de ikke tatt en avgjørelse på enda.

– Jeg tror at denne hendelsen var unntaket. Det må ikke sette en stopper for et engasjement som dette, sier rektoren.