NRK Meny
Normal

Barn sliter med skjelettplager

Barn helt ned i syvårsalderen sliter med skjelettplager. For lite fysisk aktivitet er grunnen, mener ekspertene.

vår

At barn er i mindre fysisk aktivitet enn før, er grunnen til at flere får skjelettplager. (illustrasjon)

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Barn helt ned i syvårsalderen sliter med stiv nakke og vond rygg. Flere fysioterapi- og kiropraktorklinikker bekrefter et økende antall barn som får behandling mot skjelettplager.

– Vi har alltid hatt barn og unge som kommer med slike problemer, men det er en økende tendens, sier kiropraktor Crister Førland ved Stavanger Kiropraktikk.

Mangel på fysisk aktivitet

Han mener at mangel på fysisk aktivitet er den største grunnen til plagene.

– Mer stillesittende aktiviteter som dataspilling og kommunikasjon over nettet, er noen av faktorene som spiller inn, sier Førland.

Sindre Mikal Dyrstad ved idrettslinjen på Universitetet i Stavanger forteller at barns aktivitetsnivå er redusert i forhold til tidligere.

– Det er en klar helsemessig sammenheng mellom det å sitte mye stille og å være i lite aktivitet med det å få disse skadene, sier Dyrstad.

Foreldre må bidra

Han mener foreldre har en viktig rolle.

– Vi som foreldre har en viktig rolle i forhold til å lære barna våre å være fysisk aktive. Ta de med ut på tur og gjør det til en god opplevelse, Viktig å lære barna å bli glade i naturen, det er en viktig ting og noe de kan ha glede av hele livet, sier Dyrstad.

I skolegården på Våland skole er barna aktive, og de vet at fysisk aktivitet er viktig.

– Det er viktig å komme seg ut, spille fotball eller noe annet aktivt. Det er sunt å være ute, da blir kroppen i god form, sier elevene.