Hopp til innhold

Bare én av ti gutter bruker helsestasjon for ungdom

SANDNES (NRK): Tre ganger så mange jenter som gutter går til helsestasjonen for ungdom. I Sandnes har de sett at guttene gjemmer seg litt bort. Derfor har de åpnet eget guttetilbud.

Helsestasjon for gutter

Da NRK var på helsestasjonen for gutter i Sandnes, var det ikke den lengste køen i venterommet.

Foto: Anders Haualand / NRK

– Vi ser at svært få gutter kommer til helsestasjonen. Og hvis de kommer, så er det alltid på slutten av dagen, og de setter seg ofte litt bortenfor de andre på venterommet, sier leder for helsestasjonen for ungdom i Sandnes, Irene Asheim Ivesdal.

I åttende klasse er det omtrent like mange gutter og jenter som besøker helsestasjonene i Norge. Mot slutten av videregående er andelen jenter som møter mangedoblet, mens guttene fortsatt uteblir.

Kjetil Moseid

Kjetil Moseid er helsesykepleier ved helsestasjonen for gutter i Sandnes.

Foto: Anders Haualand / NRK

– Jenter har nok et bedre språk for å snakke om disse tingene. Det å kunne snakke åpent om følelser og problemer er noe de har gjort siden de var små. Guttene har nok ikke hatt de samme rollemodellene, og det har nok ikke falt like naturlig, sier helsesykepleier Kjetil Moseid.

Moseid er en av totalt 15 mannlige helsesykepleiere i Norge.

– Som mann har jeg selv gått igjennom en del ting som mange av dem som komme hit også ønsker hjelp med, sier Moseid.

Eget guttetilbud

Helsestasjonen for ungdom i Sandnes er åpen fra 12.30 tirsdager, onsdager og torsdager. For å gjøre det enklere for guttene å komme, er onsdagene reservert gutter.

Ser en bort fra at guttedagen stenger én time tidligere, 15.30, er en tredjedel av helsestasjonens åpningsdager holdt av for gutter.

Irene Asheim Ivesdal

Irene Asheim Ivesdal er leder for helsestasjonstjenesten i Sandnes, og håper flere gutter vil ta i bruk tilbudet.

Foto: Anders Haualand / NRK

– Vi startet opp i år, etter at flere har kommet på den ordinære helsestasjonen og spurt om det er mulig med et tilbud for bare gutter, sier Ivesdal.

Nesten ingen kommer

På vanlige dager er om lag 30 ungdommer innom helsestasjonen i Sandnes. På onsdager, når stasjonen kun er åpen for gutter, er det vanlig med bare to-tre besøk.

Stasjonen prøvde et lignende tilbud for ti år siden, men det ble svært lite brukt. Nå tror de tidene har endret seg, og at gutter er mer vant til å snakke om følelser og kropp.

Etter at guttetilbudet åpnet i januar, har det allerede vært flere gutter innom enn det var på flere måneder forrige gang.

– Etter et halvt år hadde vi ikke mer enn fire-fem gutter. Når jeg ser at vi har hatt rundt seks gutter til nå, tror jeg det kan ta seg opp. Det er vanligere blant alle ungdommer i dag å snakke om helse og seksualhelse, sier Ivesdal.

Sander Olsen

Sander Olsen (19) kommunestyrerepresentant for Høyre i Sandnes, og er storfornøyd med et eget tilbud for gutter.

Foto: Anders Haualand / NRK

En av pådriverne for et eget tilbud for gutter er Sander Olsen (19), kommunestyrerepresentant for Høyre.

– Veldig mange gutter har den stoltheten som vi kanskje kjenner oss igjen i. At man ikke ønsker eller ikke tør å ta kontakt om viktige utfordringer i livet sitt. Dette tror jeg kan senke terskelen, og gjøre livet til veldig mange gutter i Sandnes mye bedre, sier Olsen.